A második Colectiv

A második Colectiv
Lehet, hogy első körben csak a kórház vezetősége mond le, illetve a megyei szakhatóságok éléről távoznak az illetékesek, de a karácsonkői (Piatra Neamț) megyei kórházban lezajlott szombati dráma túlmutat a tragédia lokális jellegén: az egészségügyi rendszer amúgy is sűrűsödő melléfogásaira rátromfolt az intenzív osztályon kiütött tűzvész. E sorok írásakor tíz halálos áldozatról és további hét súlyos sérültről tudni. Fura egybeesés, hogy éppen ezzel a kórházzal foglalkozott a sajtó, mikor kiderült, hogy májusban egy temetkezési vállalkozás tulajdonosát nevezték ki az intézmény menedzserének. Amúgy elgondolkodtató adalék, hogy egyetlen év alatt nyolc menedzsert fogyasztott el a kórház. Magyarán: a politikum kapkodása és rögtönzései olyan területen is kiütköznek, ahol a szakmaiságnak, de legalább a szervezésben és vezetésben szerzett tapasztalatnak számítania kellene a jelölésben, illetve a kinevezésekkor.

Öt éve Pontának a Colectiv klubbeli katasztrófa miatt kellett távoznia a kormány éléről; Ludovic Orban nyilván nem fog lemondani, a választási kampány kellős közepén, de a kormányra és a liberálisokra keményen ráéghet a Piatra Neamțon lezajlott szerencsétlenség. Látni lehet, hogy az utóbbi hetekben a szolgálatos tűzoltóként fellépő Iohannis egyre nehezebben hárítja az elégedetlenség és a társadalmi feszültség fellobbanásait, bár a kommunikációban taktikusan sorra rá hárul a szerep, nehogy a kabinet és a PNL újabb százalékokat veszítsen a december hatodikára kitűzött szavazásig. A Colectiv-beli ügyet még most sem sikerült megnyugtatóan tisztázni, ezért dőreség azt gondolni, hogy a karácsonkői esetnek hamar a végére járnak (dacára annak, hogy tűzesetekre „szakosodott” ügyészeket rendeltek a helyszínre). Az ellenőrző hatóság máris habosra mosta kezét, amikor kevéssel a lángok eloltása után közölte: ők már jelezték „annak idején” hogy legalább négy szempontból aggályos az ispotály tűzvédelmi felkészültsége.

A kormány válságstábot alakított, a csapat póttagja pedig az a Rareș Bogdan, aki egyből meglelte a felelőst: nem más ő, mint a megyei tanács pészédés elnöke, elvégre megyei kórházról van szó, és a tanács Bogdan szerint öt és fél éve egy fityinget sem fektetett a korszerűsítésbe. Közben dühödt netjegyzetelők a szakminiszter azonnali távozását követelik, gyakran szóba kerül a kormányfő is, mint menesztendő szereplő. A reakciók jelentős hányada meg arról szól, hogy mennyire visszatetsző (és itt most nyomdafestéket tűrő változattal éltem), ha egy tragédiát melegében politikai csatározásokra, pártos üzengetésekre használnak fel.

Kórházba általában reménykedve érkeznek a beutaltak; még a legelkeseredettebb állapotban levők is kapaszkodnak a képzeletbeli szalmaszálba. Járványidőben ez a szál igen vékony. Most pedig Karácsonkőn ezt is felperzselte a tűz. Valószínűleg rövidzárlat, mondta Tătaru miniszter, legalábbis így értesült hamarjában.  A hazai sajtó szokás szerint föl fogja turbózni a valóban letaglózó eseményt, túllihegi, pszeudozsurnaliszták, bértollnokok és kommunikációs manipulátorok raja veszi körül a témát, és a napokban ez lesz az egyik vezérmotívum.  Nagyjából szerdáig-csütörtökig, amikor újabb rövidzárlatok homályosítják el a szombati lángokat.  A cikk címe pedig kölcsönvett: nem kenyerem az ilyen esetekben hatásvadászattal tromfolni a különben is tragikus történetre; Piatra Neamț szeptember 27-én választott (liberális) polgármestere vélekedett így.

varosnapokHirdetés
promedtudo2Hirdetés