Manipuláció

Manipuláció
Közeledik a Colectiv-tragédia négy éves évfordulója és az államelnök-választás, így a közélet tapasztaltabb szemlélői számára cseppet sem meglepő módon eltitkolt videofelvétel jelent meg a médiában arról, hogy a tragédia utáni pillanatokban az első tűzoltóegységek hogyan végezték feladatukat. A képsorokat a Sürgősségi Felügyelet (ISU) operatőre készítette, vagyis a mentőcsapatok saját, házon belüli felvételéről van szó. Az ügyben megszólalt a legfőbb ügyészség, amely jelezte, hogy hozzá nem jutott el ilyen felvétel, majd az ügyet átpasszolta a katonai ügyészségnek, amely tegnap ismeretlen tettesek ellen büntetőjogi vizsgálatot indított. A vád szerint egyebek mellett dokumentumok szándékos elrejtése miatt indítottak nyomozást.

A felvételen az látszik, hogy a tűzoltócsapatok szemmel láthatóan megzavarodottan, az első pillanatokban nem tudták mihez kezdjenek, meg voltak lepődve az áldozatok magas számától, és a médiában a képsorokat kommentálók szerint elmulasztották elsősegélynyújtásban részesíteni az áldozatokat. A képeket azonban nem kommentálták szakértők, hazánkban amúgy is meglehetősen fenntartással kell kezelni a magukat szakértőként bemutatkozókat, hiszen a közéletben egyre kevesebb olyan köztiszteletben álló szakember van, akiben a lakosság teljes mértékben megbízik. Ennek az oka egyszerű, egyrészt az oktatás rommá verése és az elvándorlás miatt drasztikusan csökkent a jó szakemberek száma, másrészt a különböző hírszerzések érdekszférájába tartozó román elektronikus, főleg televíziós média elsősorban politikai érdekek mentén akar manipulálni, és nem a valóság felfedése, a jobbító szándék az elsődleges célja.

Az úgymond kiszivárogtatott felvétel időzítése eleve számos kérdőjelet vet fel. Talán sokakat nem lepett meg, hogy a példátlan méretű katasztrófa túlhaladta a mentőcsapatok felkészültségét. Újból bebizonyosodott, hogy a műanyagbabákkal való szimulálás nem tudja soha úgy felkészíteni a valós katasztrófákra a mentőegységeket, hogy azokat ne érje meglepetésként egy nem rutinszerű akció. Egy szokványos gépkocsibalesetnél az ISU egységei már bizonyítottan profi módon el tudnak járni, de a Colectiv-tragédiára senki nem volt felkészülve, még romániai kórházak sem.  Minden bizonnyal lehetett volna szakszerűbben eljárni és főleg hamarabb külföldre szállítani a súlyos égési sebeket elszenvedett betegeket. Ehhez azonban az egész egészségügyi rendszer eredményesebben, szervezettebben kellene működjön, egyszóval több profizmusra lenne szükség, akárcsak bármely más szakterületen.

A felvétellel kapcsolatban felmerül az a kérdés, hogy a belügyminisztériumhoz tartozó, nemzetbiztonsági célokat szolgáló egység keretében hogyan fordulhat elő, hogy egy 20 perces videofelvételt elrejt valaki, főleg amikor egy olyan nagy horderejű ügyről van szó, mint a Colectiv, amely kormányt buktatott és jelentős érzelmi hatása volt a társadalomra. Nem tudom elhinni, hogy magának a rendszernek nem volt tudomása erről a felvételről. Ha valakik eldöntötték, hogy ezeknek a képeknek nem szabad a nyilvánosságra kerülniük, akkor maga a rendszer jóváhagyásával születhetett ilyen döntés, mint ahogy ugyanannak a rendszernek a szándékában állhatott, hogy éppen most kerüljön nyilvánoságra a felvétel.

Nagyon helyes, hogy legalább négy évvel a történtek után láthatta a lakosság, mi történt, de óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy azok, akik ezt nyilvánosságra hozták milyen szándékkal tették. Mert szinte biztos vagyok benne, hogy nem az a szándékuk, hogy jobbítsanak a sürgősségi és az egészségügyi ellátáson, ha ez lett volna a céljuk, akkor nem döntöttek volna a képek elrejtéséről, és már rég végrehajtották volna a változásokat. De sajnos a rendszernek magának sincs elképzelése arról, hogy miként lehetne javítani a helyzeten, hiszen akkor számos üzleti, személyes érdek létjogosultsága megkérdőjeleződne. Maga a rendszer is legalább annyira primitív, felkészületlen és főleg korrupt, mint az annyira megvetett politikusok, ennek ékes bizonyítéka, hogy „eltitkolható” négy évig egy húsz perces videofelvétel, amely a rendszerváltás utáni időszak egyik legnagyobb társadalmi tragédiájáról készült.

 

promedtudo2Hirdetés