A magyar fiatalok is készülnek a közelgő választásokra

Tervekről és megvalósításokról számoltak be a MIÉRT képviselői

A magyar fiatalok is készülnek a közelgő választásokra
Megemelné a fiatalok számát a helyi önkormányzatokban, bejutó helyeket kér az RMDSZ parlamenti jelöltlistáján a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), amelynek jelöltjei és lehetséges képviselői elsősorban az ifjúság ügyeit fogják az elkövetkező négy évben képviselni, derült ki a szervezet szerda délelőtti kolozsvári sajtótájékoztatóján. Olten Csongor MIÉRT-elnök, valamint Bogya Anna, Tőtős Áron, Tornai Szilárd alelnökök a szervezet konkrét elképzeléseiről számoltak be, amelyet többek között a Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030 – Agenda 2030 ENSZ kezdeményezés elvárásaihoz igazítanának. Így a fiatalok, többek között, a környezetvédelmi és oktatási kérdéseket, a start-up ökoszisztémák megerősítését vállalnák fel, de küzdenének azért is, hogy az itthon maradás feltételeit megteremtsék kortársaiknak, amelyekkel hazacsábítanák a külföldön élő, tanuló fiatalokat – derült ki az eseményen.

Az oktatás minőségének javítását, a környezetvédelmet, a modern önkormányzatok létrehozását, a fiatalok és idősek közti viszony megerősítését, vagy éppen a román-magyar ellentétek áthidalását tűzte ki céljaként a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), amely már javában készül a 2020-as önkormányzati és parlamenti választásokra, derült ki az ifjúsági szervezet szerdán délelőtti sajtótájékoztatóján.

Oltean Csongor MIÉRT-elnök közölte: tavaly, a MIÉRT zilahi küldöttgyűlésén elfogadtak egy határozatot, amelyben vállalták, hogy azokba az önkormányzatokba, ahol RMDSZ-es többség van, fiatalokat is pozíciókba juttatnak. Ugyanekkor arról is említést tettek, hogy bejutó helyeket kérnek az RMDSZ parlamenti választási listáján is.

„Ennek apropóján a Szövetségi Képviselők Tanácsa hozott egy döntést, miszerint minden önkormányzatban bejutó helyet kell biztosítani 35 év alatti fiataloknak és nőknek. Ilyen szempontból úgy gondolom, az RMDSZ bebizonyította, hogy nyitott a fiatalok és a nők fele. Úgy gondolom, ez az elmúlt 30 évhez képest, előrelépést jelent, s bízunk benne – és természetesen dolgozunk is azon –, hogy minél több fiatalt helyzetbe tudunk hozni – közölte a MIÉRT elnöke.

Tanácsosaik és a fiatal polgármesterek által a MIÉRT szeretné az önkormányzatokat olyan irányba elindítani, amely által sikerülne felzárkózniuk a Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030 – Agenda 2030 ENSZ kezdeményezéshez, amelyhez Románia is csatlakozott 2015-ben.

„Ez az Agenda több olyan pontot is megfogalmazott, amelyek önkormányzataink hatáskörébe is tartozhatnának. Ennek a kezdeményezésnek a célja elsősorban a szegénység felszámolása, az esélyegyenlőség népszerűsítése, az igazságügyi rendszerben felmerülő visszaélésék fékezése, valamint a klímavédelem szorgalmazása. Az ENSZ 17 pontban összegzi, hogyan lehet ezeket hosszútávon elérni. Mi azt szeretnék, hogy önkormányzati képviselőinket ezekkel az információkkal felvértezve indítsuk útnak” – közölte Oltean Csongor.

Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke modern önkormányzatokat szeretne

A fiatalok által felvállalható problémák közül példaként megemlítette a minőségi oktatást, az egészség és jóllét kérdését, a start-up ökoszisztémák megerősítését, a környezetvédelmet, és ezáltal az otthonmaradás feltételeinek elősegítését. A MIÉRT elnöke kiemelte: modern önkormányzatokat szeretnének, ahol online lehet majd ügyeket intézni, és ezáltal a helyi közigazgatás kicsit közelebb kerül a fiatalokhoz.

Fiatal legyen a képviselők 15 százaléka

Bogya Anna, az önkormányzati ügyekért felelős MIÉRT alelnök elmondta: 2016-ban 271 harmincöt év alatti személy került be az RMDSZ listáin az önkormányzatokba, ez a szövetség önkormányzati képviselőinek 11 százalékát teszi ki. A mostani választásokon növelni szeretnék a fiatalok arányát, azt 15 százalékra tornáznák fel.

Idén olyan fiatalokat és nőket juttatnák az önkormányzatokba, akik megállják a helyüket, akik felkészültek, és képesek a fiatalokat érintő témákért harcolni.

„Azt szeretnénk, hogy ezek a jelöltek a fiatalokat érintő témákat képviseljék, hogy a fiatalok tényleg a fiatalokat képviseljék az önkormányzatokban” – hangsúlyozta Bogya Anna. „Mindannyian tudjuk, mekkora problémát jelent a fiatalok elvándorlása, és ezt szeretnénk valamilyen szinten visszaszorítani azáltal, hogy a fiatalokhoz közelebb visszük a döntéshozatalt, hogy érezzék: az róluk is szól. Hogy tudjunk olyan lépéseket tenni, amelyek által ők itthon érzik magukat, itthon is akarnak maradni és jövőt építeni – tette hozzá.

A diaszpórát is megszólítaná a szervezet

Tőtős Áron elnökhelyettes a MIÉRT legfontosabb rendezvényeit ismertette. Mint mondta, a MIÉRT 3+1 szinten fejti ki tevékenységét, helyi, területi, megyei, valamint országos szinteken. Az alelnök a helyi szervezetek fontosságát hangsúlozta, mivel szerinte ez az a szint, amely a fiatalok életét igazán jobbá teheti.

A régebb óta futó sikeres rendezvények közül Tőtös Áron kiemelte az EU-tábor utódját, az Edzőtábort, amely három éve várja a politika, közélet iránt nyitott fiatalokat. A „rövidnadrágos nyári egyetem” célja, hogy a fiatalokhoz közelebb kerüljön a politika, a közélet. Ugyanakkor szót ejtett az ifjúsági szervezet legöregebb szakmai programjáról, a MIÉRT Akadémiáról is, amelyet az utóbbi időben különböző tematikákra építettek fel. A legutóbbi akadémián az oktatásról tárgyaltak, a téma és a rendezvény 180 résztvevőt vonzott, közölte az alelnök.

Tőtös Áron és Bogya Anna, a MIÉRT alelnökei

A harmadik évfolyammal indult tavaly az Erdélyi Politikai Iskola, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szakmai rendezvénye, amelynek szervezésébe partnerként az RMDSZ és a MIÉRT is bekapcsolódott. Az iskola hiánypótló jellegét igazolja, hogy még mindig nagy érdeklődés övezi, a tavaly is túljelentkezés volt, fejtette ki Tőtös Áron.

A Szájkaraté is a MIÉRT rendezvényként indult Marosvásárhelyen, az elmúlt évben azonban több helyszínen, több politikussal zajlott hasonló esemény, amelynek célja a politikát közelebb vinni a fiatalokhoz, érdeklődőkhöz, egy olyan fórum, ahol nyugodtan lehet kérdezni, vitatkozni, mondta az alelnök.

A MIÉRT rendezvényei közül továbbá kiemelte az Agrárakadémiát, amely kimondottan a vidéki fiataloknak szóló szakmai program, valamint a brüsszeli és strasbourgi gyakornoki programot. Mint mondta, eddig csak Winkler Gyula európai parlamenti képviselő fogadott gyakornokokat, most már azonban Vince Lóránt képviselőhöz is lehet jelentkezni. A gyakornoki programot az utóbbi időben témák köré építették, 2019-ben a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem kérdéskörével foglalkoztak a fiatalok az Európai Parlamentben. Tőtös Áron kiemelte, fontos, hogy az EP-s tapasztalatokat a fiatalok itthon, Romániában kamatoztassák, hasznosítsák.

A 2019-es újdonságok közül a Mi Centenáriumunk – egy multikulturális Romániáért című konferenciát emelte ki Tőtös Áron alelnök, amelyet a MIÉRT a Romániai Ifjúsági Tanáccsal (CTR) és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalával (DRI) partnerségben szervezett. A kisebbség–többség viszonyát tematizáló rendezvény célja a nemzetek közti falak leépítése és a két közösség közti hidak építése volt.

A MIÉRT ezentúl a diaszpórára is figyelmet kíván fordítani, a külföldön dolgozó és tanuló fiatalokkal igyekszik felvenni a kapcsolatot, megpróbálja őket külföldön összekötni, álláslehetőségekkel hazacsábítani.

Az ifjúsági szervezet alelnöke elmondta, a MIÉRT számos más ifjúsági szervezet tagjai lett, többek között a Román Ifjúsági Tanácsnak, az Európai Néppártnak és a FUEN ifjúsági tagozatának. Emellett kiemelte, nemcsak a politika, közélet iránt érdeklődő, elkötelezett fiatalokat akarják megszólítani, hanem bárkit, aki a közösség dolgaiba szeretne beavatkozni.

(Borítókép: Fiatalok fiatokért az önkormányzatokban és a parlamentben. Fotók: MIÉRT)