A kutyák szívbetegségei

A kutyák szívbetegségei
Gyakran kérdezik a barátaim, ügyfeleim: doktor úr, az ön szíve sose fáj? Hál' Istennek nincs vele baj, nem úgy, mint sok idősebb páciensemnél, akik komoly szívbetegségekkel élnek együtt.

Mind az embereknél, mind a kutyáknál egyre gyakrabban fordul elő szív- és keringési betegség. Ahogy a gazdiéknál is az egészségtelen táplálkozás, a mozgáshiány, a környezetszennyeződés, és nem utolsósorban a genetikai hajlam is hozzájárul a szívbetegségek megjelenéséhez. Ugyanakkor, ha a szívbetegségek gyakoriak is, a kutyáiknál nagyon ritka a szívinfarktus előfordulása! Érdekességként említeném, hogy ez azért van így, mert a kutyák rövid élettartamuk miatt nem alakul ki elmeszesedés az erekben, és így a vérrögképződés sem történhet meg.

A kutyáknál a szívbetegségek kétfélék lehetnek: genetikai, azaz veleszületett betegségek, amit az állatok felmenőiktől örökölnek, illetve az életük során szerzett szívbetegségek. Míg a veleszületett szívbetegségek csak kis részét teszik ki a szívpatológiának, addig a szerzett szívbetegség az esetek döntő többségéért felelős. Általában a veleszületett betegségek kölyökkutyáknál fordulnak elő, míg a szerzett betegség az idősebb ebeket érinti.

A veleszületett szívhibákat általában nehezebb észrevenni, mivel a születés után hamarosan bekövetkezhet az állat elhullása. Azok a betegségek, amelyekkel a kiskutya tud élni, változatosak lehetnek, és általában valami fejlődési rendellenességgel járnak együtt. A beteg állat nem fejlődik olyan mértékben, mint egészséges testvérei: hamarabb fárad, légzési zavarokkal küzd. Általában a szív nagy ereinek szűkületéről, a szívsövényeken visszamaradt lyukról, a billentyűk elégtelen záródásáról beszélhetünk.

A kevésbé súlyos eseteknél be kell vállalni az életfogytig tartó kezelést. A botallo-féle ductust pedig borsos áron meg is operálják. Ezeket a kutyákat semmi esetre sem szabad szaporítani, hogy a betegség ne terjedjen.

A szerzett szívbetegségek nagy része az idősebb, nagytestű kutyákat érinti, ezek között  is inkább a kan kutyák vannak kitéve a veszélynek. De kistestű, öregecske ebeknél is akadnak bőven beteg példányok.

A tünetek változatosak. Attól függ, hogy a szív bal vagy jobb oldala betegedett meg. Ha a szív jobb oldala beteg, akkor a nyomásnövekedés miatt vízszivárgás alakul ki, megjelenik a hasvízkór (aszcitisz), a hátsó lábak megduzzadnak vagy a has alján alakul ki ödéma. A hasvízkórnál a hasüregben nagyobb mennyiségű, tiszta folyadék gyűl össze, ez pedig kézzel is érzékelhető. A has tapintásakor hullámzást észlelünk. Légzési zavarok ez esetben akkor lépnek fel, ha a vízmennyiség nyomást gyakorol a rekeszizomra.

A bal oldali szívelégtelenség megnyilvánulása a tüdőhöz kapcsolható, így például a vízszivárgás célpontja a tüdő lesz, ahol tüdőödéma alakul ki, valamint köhögési tünetek jelentkezhetnek, ez utóbbi a nehezített gázcsere miatt alakul ki. Ezt a köhécselést nevezzük szívasztmának. Ezek a tünetek a leggyakoribbak, de előfordulhat ájulás is, valamint az erőfeszítés elkerülése. Sajnálatos módon a szívmegálláson már nem tud segíteni az állatorvos.

A szívelégtelenségek diagnosztizálása, hála a modern technológiának, sokkal könnyebb most, mint az elmúlt tizenöt évben. A tünetek alapján felmerült gyanút a sztetoszkópos vizsgálat segíti, amelynek során meg tudjuk állapítani a ritmuszavarokat, a szívzörejek létezését, valamint a különböző billentyűk nem megfelelő záródását. Természetesen ehhez nagy állatorvosi tapasztalatra van szükség.

A vérvizsgálat kimutathatja a szívizom károsodását, mivel ebben az esetben specifikus anyagok kerülnek a véráramlatba. A szívizomelfajulás gyakori kutyáéknál, és ezt a vérvizsgálat által nagyon könnyen diagnosztizálhatjuk!

A műszeres kiegészítő vizsgálatok is nagyon hasznosak. Az EKG például a különböző szívritmuszavarokat mutatja ki. Az ultrahangos vizsgálat pedig 100%-os sikerrel tudja diagnosztizálni a különféle szívbetegségeket. Ez azért is fontos, hogy a megfelelő kezelési procedúrát tudjuk alkalmazni.

A szívbetegségek kezelése komplex folyamat. Nemcsak a szív kezelése a cél, hanem a szívelégtelenség miatt fennálló más elváltozás kezelése is. A vízszivárgásra vízhajtókat írunk fel, így távolítjuk el a felesleges folyadékot az állat szervezetéből. A vérnyomást is ellenőrizni kell, ezért vérnyomáscsökkentőket írunk fel, ezenkívül életmódváltozást és a táplálék cseréjét is bevezetünk, hiszen a sót teljes mértékben ki kell iktatni  az étrendből, és a szervezetnek magas kalóriatartalmú étrendre van szüksége.

A sok változás és kezelés nagy figyelmet igényel a gazdi részéről is, hiszen nagy részben tőle függ a házi kedvenc életének minősége és meghosszabbítása. Ha a gazdi lelkiismeretesen végzi a kezelést, akkor még jó néhány évet élhet együtt kutyájával.Dr. Dósa Gerő, állatorvos