Ciucă: Románia mélyen beágyazódott az euroatlanti biztonság rendszerébe

Fekete-tengeri és Balkáni Biztonsági fórum kezdődött

Ciucă: Románia mélyen beágyazódott  az euroatlanti biztonság rendszerébe
A fekete-tengeri régió és a Nyugat-Balkán stratégiai jelentőségéről, a keleti partnerség országainak támogatásáról beszélt Nicolae Ciucă kormányfő a ma kezdődött Bukarestben, kétnaposra tervezett, 6. Fekete-tengeri és Balkáni Biztonsági fórumon, amelyen a román kormány több tagja is részt vett. Az Agerpres hírügynökség által idézett miniszterelnök többek között kiemelte: a fekete-tengeri térség geopolitikai szempontból „minden eddiginél nagyobb tétet jelent, a mozgás, a hajózás és a kereskedelem szabadságát pedig különleges helyzetekben is védeni kell.”

Nicolae Ciucă kifejtette: a fekete-tengeri régiónak a biztonság, az energia, az ellátási láncok biztonsága, az infrastruktúra, az összekapcsolhatóság és a kiberbiztonság szempontjából is jelentősége van. Megállapította: ezeken a területeken indokolt a térség bevonása a szövetséges vagy uniós stratégiákba, ami így is történik. Üdvözölte, hogy az amerikai kongresszus „erőteljesen támogatja” a Fekete-tengerrel kapcsolatos stratégia megerősítésére irányuló kezdeményezést. „Az Egyesült Államok látható módon egyre többet fektet be a szövetséges államok ellenálló képességének és választási szabadságának a támogatásába”, jelentette ki a kormányfő.

Hangsúlyozta: a keleti partnerség államainak – amelyeket „az orosz agresszió egzisztenciájukban fenyeget” – még intenzívebben kell támogatni az európai integrációját. Az Európai Unió erősítheti politikai befolyását a keleti partnerség országaiban, előmozdíthatja a régió stabilitását, az európai értelemben vett reformokat támogató projekteket, amelyek közvetlenül ezen államok polgárainak a jólétét szolgálják – részletezte a politikus. Hozzátette: Románia és más tagállamok példát mutattak és mutatnak a keleti partnereink közül talán a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő Moldovai Köztársaság támogatásában, legutóbb egy támogatási platform beindításával.Emlékeztetett arra, hogy az uniós vezetők a márciusi versailles-i informális csúcstalálkozón úgy döntöttek: kikérik az Európai Bizottság véleményét Ukrajna, Moldova és Grúzia csatlakozási kérelméről. Ez a döntés Ciucă megállapítása szerint újra felébresztette a térség tagjelöltségre pályázó államaiban az uniós csatlakozás vágyát.

Nicolae Ciucă arról is beszélt, hogy a Nyugat-Balkánnak stratégiai jelentősége van egész Európa biztonsága és fejlődése szempontjából. Szerinte az ukrajnai válság nyomán megerősödhet az euróatlanti értékeken alapuló „geopolitikai front” az európai Oroszország déli szárnyán, ami a katalizátora lehet az EU déli és keleti szomszédságpolitikájának. Beszédében kitért arra is, hogy az orosz szénhidrogénforrásoktól való elszakadása stratégiai szempontból az euroatlanti szinten már megtervezett energetikai átállás irányba mutat. Úgy vélte, az orosz energiafüggőség megszüntetése rövid és középtávon az energiaforrások diverzifikációjához, technológiai fejlődéshez, valamint gazdasági és beruházási átrendeződéshez vezet számos területen. „Az energetikai átállás a jelenlegi helyzetben az egyik legfontosabb stratégiai változás” – jelentette ki.
Elmondta azt is, hogy Románia a gázhálózati interkonnektorok megerősítésére és a felhasznált energiaforrások diverzifikálására összpontosít, többek között a nukleáris és a földgázprojektek fejlesztésével. Szerinte az ország jó helyzetben van a fenntartható energiafogyasztáson alapuló fejlődési modellre való áttéréshez. Kiemelte továbbá: Románia mélyen beágyazódott az euroatlanti biztonság és szolidaritás rendszerébe, amely eddig megingathatatlannak bizonyult, s erőfeszítéseket tesz az ország, a társadalom és a médiának az információs háborúval szembeni ellenálló képességének növelésért is.

(Borítókép: www.gov.ro)