„Koronavírus-bulik” veszélyeztetik a közegészségügyet Washington államban

„Koronavírus-bulik” veszélyeztetik  a közegészségügyet Washington államban
Sajátos problémával szembesülnek Washington államban a hatóságok: egyre több helyen elkezdtek az emberek bulikat szervezni abból a célból, hogy minél hamarabb megfertőződjenek az új típusú koronavírussal – számolt be a The Guardian napilap cikkére hivatkozva a Digi 24 hírportál.

A „Hozd a saját koronavírusodat” címmel meghirdetett partikat egészséges emberek szervezik, hogy mielőbb átessenek a betegségen, kialakuljon immunitásuk a koronavírus-fertőzéssel szemben.

Az úgynevezett koronavírus-bulik főként Washington állam Walla Walla megyéjében gyakoriak, ahol a közegészségügyi szerveknek hangsúlyos ellenkampányt kellett indítaniuk. A hatóságok arra próbálják felhívni az emberek figyelmét, az ilyen jellegű megnyilvánulások rendkívül felelőtlenek, és csak annyit érnek el vele, hogy veszélyeztetik a közösséget.

Csak a keddi nap folyamán 94 embernél diagnosztizálták a betegséget, nagyrészük az említett partik során fertőződött meg, nyilatkozta a The Guardian által idézett Meghan DeBolt, a megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője. Mint mondta, sajnos a hatóságok nem tudják előre, mikor szervezik ezeket az eseményeket, csak az új fertőzéseknél végzett járványügyi vizsgálat során értesülnek arról, hogy sokan közülük koronavírus-partin vettek részt.

„Ez a magatartás felelőtlen és elfogadhatatlan. Egyelőre még nincsenek tudományos bizonyítékok arra sem, hogy mennyi ideig tart a koronavírus-fertőzéssel szembeni immunitás” – hangsúlyozta Meghan DeBolt.

Az ötlet különben az amerikai szülők által bevetett régi praktikát alkalmazza, akik annak idején gyermekzsúrokat szerveztek, hogy csemetéjük mielőbb essen át a fertőző betegségeken, például a hólyagoshimlőn.

Washington különben egyike a pandémia által súlyosan érintett amerikai államoknak, jóval több, mint 15 ezer megbetegedéssel, 834 halálesettel.