Izrael: beoltottak is megfertőződtek a koronavírus delta elnevezésű, Indiában kialakult változatával

Izrael: beoltottak is  megfertőződtek a koronavírus delta elnevezésű, Indiában kialakult változatával
Izraelben a helyi média a koronavírus negyedik hullámának megjelenéséről beszél, mivel ezen a héten három egymást követő napon át több mint száz új fertőzöttet igazoltak az országban. Az ismert aktív vírushordozók száma 680-ra nőtt, miközben június első heteiben még kétszáz alatt volt. A Jediót Ahronót hírportálja arra hívta fel a figyelmet, hogy a már beoltottak közül is a vártnál többen fertőződtek meg a koronavírus delta elnevezésű, Indiában kialakult változatával. Az izraeli egészségügyi minisztérium szerint az újonnan igazolt fertőzötteknek mintegy a fele kapott koronavírus elleni védőoltást, és ennek a csoportnak a felénél tünetek is jelentkeztek.

Az új esetek 40–50%-a már beoltott személyek közül került ki – nyilatkozta Chezy Levy, Izrael egészségügyi minisztériumának a portfolio.hu hírportál által idézett főigazgatója. A bejelentés igazolni látszik az aggodalmakat, amelyek szerint a delta vírusvariáns képes terjedni a már nagyrészt beoltott közösségekben is. A jelenség azonban alaposabb vizsgálatot igényel, a nyilatkozatból ugyanis több fontos dolog nem derült ki. Mindenekelőtt, nem teljesen világos, hogy a megfertőződött beoltottak mind teljes védettséget szereztek-e már. Ugyanakkor, a jó hír mindenestre az, hogy az eddigi információk szerint azok, akik beoltottan fertőződtek meg, enyhébb tüneteket mutatnak, vagyis nagyon valószínű, hogy a betegség súlyosabb lefolyásától óv a koronavírus elleni vakcina.

A Pfizer-BioNTech amerikai gyógyszergyártó vállalat izraeli képviselője, Alon Rapaport ezzel szemben a ynet hírportálnak csütörtökön kifejtette, hogy koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaguk igen hatékonynak bizonyult az indiai vírusváltozattal szemben azokban az országokban – köztük az Egyesült Királyságban – ahol ez a variáns már elterjedt. A Pfizer képviselője kiemelte: készítményük kilencven százalékban megakadályozta a betegség tüneteinek kialakulását, és kilencvenöt százalékban a kórházi kezelést igénylő, súlyos betegségeket.

„Semmilyen oltás nem véd meg tökéletesen a betegségektől, de ez az oltóanyag igen hatásos, még az influenza elleni vakcinákhoz viszonyítva is, utóbbiak ugyanis az jobb években is csak 60–70 százalékban óvnak a megbetegedéstől” – emelte ki Rapaport.

 

varosnapokHirdetés