Olaszországban megemlékeztek a járvány egy évvel ezelőtti kezdetéről

Olaszországban megemlékeztek a járvány egy évvel ezelőtti kezdetéről
A „fehér köpenyesek” napját tartották szombaton az olasz kórházakban, és emlékhelyet avattak az új koronavírus-járvány halálos áldozatainak a lombardiai Codognóban, ahol tavaly február 20-án azonosították az első olaszországi Covid-beteget.

A kórházakban az orvosok és a betegek a halottakról emlékeznek meg ezen a napon, amelyet mostantól minden év február 20-án meg fognak tartani. De a társadalom többi része is emlékezik különböző módokon, egyebek között közös imádságokat tartanak az elhunytakra és a még kórházban lévőkre gondolva.

A központi esemény helyszíne a lombardiai Codogno, ahol egy kerttel körbevett emlékhelyet avatnak fel. A tizenötezres város kórházában tavaly ezen a napon azonosították az első fertőzöttet. Az első betegként regisztrált, 38 éves Mattia Maestrit mások mellett ápoló Annalisa Malara aneszteziológus kérte vírusteszt elvégzését a férfin, mert szokatlan erejű tüdőgyulladás jelentkezett nála. A laboratóriumi eredmények február 20-án este kaptak megerősítést Milánóból.

Codogno kórházát azonnal lezárták, a polgármester karantént rendelt el, a hadsereg gyűrűbe fogta a várost. Olaszország és Európa így szembesült azzal, hogy az új koronavírus-járvány megérkezett erre a kontinensre is. Február 20-tól kezdve a betegek és a halottak száma folyamatosan nőtt. Mattia több hetet töltött intenzív osztályon, de meggyógyult. Felesége is átvészelte a fertőzést, de a családjában volt halálos áldozat.

„Nem gondoltam azonnal, hogy Covid-19-ről van szó, hiszen a beteg nem találkozott Vuhanból származókkal, akkor még nem tudtuk, hogy tünetmentes betegeken keresztül is terjed” – mondta Annalisa Malara az MTI-nek nyilatkozva.

Codogno polgármestere, Francesco Passerini elmondta, hogy a február 21-ére virradó éjszakán őt is riadóztatták: „Azt gondoltam, baleset történt, sose gondoltam volna, hogy nálunk lesz az első azonosított beteg, pedig másnapra már százan voltak fertőzöttek”. A polgármester hozzátette, hogy az első hónapban 154-en haltak meg, szemben azzal, hogy máskor járványban sincs ötvennél több halott.

Március 8-án lezárták Lombardia és a másik gócpont, Veneto tartomány tucatnyi önkormányzatának területét, március 10-én pedig az egész országot karanténba helyezték, amely alól az olaszok csak május közepe után kaptak feloldást.

Egy év alatt közel hárommillióan betegedtek meg, a halottak száma éppen pénteken lépte át a 95 ezret. Az elhunytak többsége nyolcvan év feletti volt, akikkel szinte elvesztett egy generációt az öregedő lakosságú Olaszország.

Több mint háromszáz orvos halt meg hivatása teljesítése közben. Az egész világot bejárták az arcmaszktól vörösre dagadt arccal dolgozó, pár percet ülve alvó olasz orvosokról és ápolókról készült felvételek. „Az első napokban azt hittük, mindenünk van, elegendő szakmai tapasztalatunk és védőfelszerelésünk, hiszen vírussal már korábban is volt dolgunk. Akkor döbbentem rá, hogy miről van szó, amikor a kórház kápolnájában kellett elhelyezni a lélegeztető gépeket, majd a koporsókat” – mondta Fabrizio Pregliasco virológus, a milánói Galeazzi kórház orvosa.

„A legtragikusabb nap március 27. volt, amikor a halottak napi száma megközelítette az ezret. Bergamo városából katonai kamionok sora szállította a halottakat más krematóriumok felé, akkor én is sírtam” – emlékezett Franco Locatelli, az állami szakértői egészségügyi bizottság elnöke.

Másfelől, emlékezést és egyben tüntetést tartottak szombaton Alzano Lombardo lakosai, akik tavaly feljelentést tettek a helyi kórházak, idősotthonok késői lezárása miatt. Azt hangoztatták, hogy időben cselekedve a Giuseppe Conte vezette kormány elkerülhette volna, hogy a járvány „cunamiként” söpörjön végig az idős korosztályon.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter az évfordulón azt hangoztatta, hogy a járvány elleni „küzdelem még nem ért véget, még nem győztünk, de az oltóanyag reményt ad”. A tárcavezető szerint az egészségügyi rendszer „borzalmas” évet élt át, ezzel együtt köszönetet mondott az olaszoknak az összefogásért és erőfeszítéseikért a nehéz időkben.

A vírusmutációk erőteljes terjedése miatt vasárnaptól az olasz tartományok felében megszigorítják a korlátozásokat. A régiók azonnali egyeztetést szorgalmaznak az új kormánnyal az ország esetleges ismételt zárlatáról.