„A Filmtettfeszt idei kiadásának léte korántsem magától értetődő”

Vasárnapig mozizhatunk Kolozsváron a 21. Filmtettfeszten

„A Filmtettfeszt idei kiadásának léte korántsem magától értetődő”
Második éve, hogy a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle szervezőihez társultak a járvány miatti bizonytalanságok és kétségek, kompromisszumok és korlátozások, de mindezek ellenére idén sem kell lemondanunk a legfrissebb magyar filmeket felsorakoztató fesztiválról: szerdán, október 6-án késő délután ugyanis megnyitották a 21. Filmtettfesztet a kolozsvári Győzelem moziban. Az eseményen Oláh Emese alpolgármester gondolatait Buryán Tünde, a fesztivál egyik házigazdája tolmácsolta, a jelenlévőket pedig Zágoni Bálint és Buzogány Klára főszervezők is köszöntötték. A beszédeket követően a fesztivál nyitófilmjét, a Legjobb tudomásom szerint (r. Lőrincz Nándor, Nagy Bálint) című drámát láthatta a közönség, a vetítést követően pedig a főszereplővel, Bodolai Balázs színművésszel Zágoni Balázs író, filmkritikus beszélgetett.

„Békeidőben azzal kezdtem volna, hogy természetesen ismét találkozunk, hogy a Filmtettfeszten megnézzük az utóbbi időszak magyar filmtermését, de ez most egyáltalán nem természetes, hiszen elég csak a tavalyi esetre gondolni, amikor a koronavírus közbeszólt és le kellett állítani a fesztivált. Szóval, a Filmtettfeszt idei kiadásának léte korántsem magától értetődő” – hangzott el a 21. Filmtettfeszt megnyitóján Oláh Emese üzenete, amelyben az alpolgármester gratulációját és elismerését fejezte ki a szervezők felé, hogy ilyen kétségekkel teli időszakban sem mondtak le az eseményről.

„Úgy gondolom, idén számunkra az kell legyen a tét, hogy a változatos és színvonalas program mellett a vetítésekre a lehető legnagyobb biztonságban kerüljön sor, a szervezők számára pedig az fog elégtételt jelenteni, ha a filmek által nyújtott élmény el tudja feledtetni azokat a kellemetlenségeket, amelyek velejárói most a kulturális rendezvényeknek” – ezekkel a tavalyi megnyitóbeszédéből kölcsönzött gondolatokkal köszöntötte a résztvevőket Zágoni Bálint fesztiváligazgató, kiemelve: nem hitte volna 2020 szeptemberében, hogy ezek a kijelentések ugyanúgy érvényesek lesznek egy év múltán is és hogy a szervezési folyamat hasonlóan bizonytalan, utolsó percig változó lesz idén is. A fesztiváligazgató köszönetét fejezte ki a „felelős nézőknek”, akik a járványos mozizás kényelmetlenségei ellenére sem mondanak le a kulturális eseményeken való részvételről. „Abban reménykedem, hogy az óvatosság és a jóérzés diktálta szabályok betartása mellett az idei Filmtettfesztről a vetítések, a találkozások, az érdekes beszélgetések maradnak meg emlékként, én pedig majd egy teljesen új beszéddel készülök a jövő évi, 22. kiadásra” – zárta beszédét Zágoni Bálint.

Zágoni Bálint és Buzogány Klára a megnyitón

Buzogány Klára kiemelte: ilyen színes műfaji palettára még nem volt példa a fesztivál történetében, hiszen a drámák és vígjátékok, dokumentumfilmek, rövid- és animációsfilmek mellett, idén még magyar sci-fi és horror is várja az érdeklődőket. A fesztivál sajtófelelőse elmondta: nagy szerencséjük van, hogy a járványhelyzet ellenére idén is több meghívott tud jelen lenni a rendezvényen, így néhány vetítést közönségtalálkozó is követ, de az ötnapos esemény során még könyvbemutatóra és kerekasztalbeszélgetésekre is sor kerül. A központi, kolozsvári helyszín mellett 14 további városban is láthatók magyar filmek a napokban, Buzogány Klára pedig a megnyitón arra bíztatta a résztvevőket, küldjék el rokonaikat, ismerőseiket is a Filmtettfesztre, hiszen „most lehet mozizni, most lehet magyar filmeket nézni moziban”.

Erős nyitófilmmel kezdődött a fesztivál

varosnapokHirdetés

Feszült, nyugtalanító, a figyelmet folyamatosan fenntartó és keserű – nagyjából ezekkel a jelzőkkel lehetne illetni a 21. Filmtettfeszt nyitófilmjét, amelyet a beszédeket követően vetítettek a Győzelem moziban. Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első nagyjátékfilmjének főszereplője egy fiatal házaspár, Nóra (Hámori Gabriella) és Dénes (Bodolai Balázs), a történet pedig – röviden összefoglalva – egy nemi erőszak felderítését meséli el a férj szemszögéből.

A Legjobb tudomásom szerint történetének kezdetén a házaspár egy baráti összejövetelről hazafelé tartva összeszólalkozik, majd különválik, a nő pedig erőszak áldozata lesz. Az események annyira ködösek, kuszák és ellentmondásosak, hogy az ügy előrehaladtával már Dénes sem tudja biztosan, hihet-e feleségének, az eset így próbára teszi kapcsolatukat, a néző pedig rendre minden karakterrel együtt vívódik kicsit. A film további szerepeiben többek között Menszátor-Héresz Attila, Fenyő Iván és Jakab Juli is látható.

A színész biztonsága, hogy a nap végén kiléphet a szerepből

A vetítést követően a film főszereplőjét, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészét, Bodolai Balázst a forgatásról és más filmszerepekről kérdezte Zágoni Balázs. Mint kiderült, a filmben Dénest alakító színészhez képest a Filmtettfeszt közönsége máris lépéselőnyben volt, hiszen Bodolai Balázs még nem látta a végleges alkotást. „Akkor annyit elmondhatok, hogy egy nagyon szép és megrázó filmben szerepelsz” – mondta Zágoni Balázs.

A filmbeli Dénes hobbija a falmászás, ezzel kapcsolatban pedig a beszélgetésen a színész elmesélte: amikor kiderült, hogy megkapta a főszerepet, rögtön beiratkozott mindkét elérhető kolozsvári mászóterembe, hogy gyakorolhassa a sportágat, amelyet kellőképpen meg is szeretett. Bodolai Balázst vizsgafilmekben, nagyjátékfilmes mellékszerepekben már korábban is láthattuk, de ez volt az első főszerepe, amelyre még a járvány kezdete előtt casting útján választották ki az alkotók. „A casting után úgy éreztem, hogy katasztrofálisan rosszul sikerült, de mint utólag kiderült, ők valahol pont ezt keresték” – emlékezett vissza. A színész elmondta, egyáltalán nem okozott gondot, hogy gyakorlatilag két rendezővel kellett egyszerre dolgoznia, mert Lőrincz Nándor és Nagy Bálint pontosan tudták, hogy mit akarnak, a véleményük mindenben egyezett, így zökkenőmentesen tudták irányítani a stábot és a színészeket.

Bodolai Balázs és Zágoni Balázs a vetítést követő közönségtalálkozón

„A jelenlét, az jelenlét, a figyelem, az pedig figyelem, teljesen mindegy, hogy a kamerák előtt történik vagy a színpadon” – fogalmazott a meghívott azzal kapcsolatban, hogyan éli meg a színházi és a filmes világ különbségeit, de azt is kifejtette: a számtalan rendezővel való együttműködés és a különféle elvárásoknak, elképzeléseknek való folyamatos megfelelés következtében egyre jobban oda kell figyelnie, hogy filmszínészként tisztán és hitelesen tudjon megszólalni. „Az, amit a színházban az ember esetleg megold hangból vagy más technikákkal, az a kamera előtt nem működik, mert sokkal érzékenyebb” – fogalmazott.

„Rendkívül letaglózott ez a karakter és rémülettel fedeztem fel a hasonlóságainkat, munka közben így meglehetősen azonosulni tudtam vele. (…) Úgy éltem meg ezt a forgatást, hogy a szerep által lehetőségem adódott megmutatni, szóhoz juttatni a gyengébbik énemet” – mesélte a beszélgetés végén egy közönségből érkező kérdésre válaszolva Bodolai Balázs. A filmben alakított lelkileg leterhelt, vívódó karakter megformálására vonatkozóan pedig kifejtette: „Színészként az ember védve van azáltal, hogy a nap végén mégiscsak kiléphet az adott szerepből, helyzetből és ez megadja annak a biztonságát, hogy amikor benne van, akkor mindenestől benne lehessen.”

(Borítókép: A Filmtettfeszt vetítéseinek és kísérőrendezvényeinek programja a www.filmtettfeszt.ro weboldalon érhető el. Fotók forrása: Facebook/Filmtettfeszt)