Zsobokon még cél a közösségformálás és a közösségépítés

Akár jubileumi ünnep is lehetett volna a Zsobokon a hétvégén, június 29-én megszervezett falunap, amely a koronavírus világjárvány idején kényszerűségből elmaradt, ezért nem a tízedik, hanem a nyolcadik alkalommal gyűltek össze a településen ünnepelni. A szervezők ezúttal is változatos és gazdag, egész napos programmal készültek, gondolva minden korosztályra és többféle elvárásra. A falunapot az elmaradhatatlan tűzijáték és hajnalig tartó mulatság zárta.

A falunap egyik főszervezője, a Zsobokért Kulturális Egyesület nevében a résztvevőket köszöntő Gál Jankó Barbara beszédében Tamási Áront idézte: „Az esti fátyolon keresztül csak derengve látszik szülőfalum tornya.  De ahogy a száját sötétben is megkapja az ember, olyan pontosan tudom én is, hogy hol van a derengés, s ilyenkor nyűgbe ver valami különös érzés, melyhez hasonlót soha semmi nem ébreszt bennem … csak a föld, ahol ringott a bölcsőm.” A felszólaló szerint is isteni ajándék beleszületni egy olyan helyre, mint Zsobok, amely megtanít embertársi szeretetre, összefogásra, szorgalomra, alázatra, szépérzékre, felelősség- és közösségtudatra. Amikor a világon az „én” egyre fontosabbá válik, mint a „mi”, Zsobokon még cél a közösségformálás és a közösségépítés, az egy nagy családba való tartozás, ahol jó lenni kicsinek, nagynak, fiatalnak, középkorúnak és idősnek egyaránt. Mindezek mentén szervezték meg az idei falunapot is, amelynek az öröm, az élményszerzés és a szórakozás mellett legfőbb célkitűzése az együttlét, a közösségi tudat és a közösségi hovatartozás megerősítése.

Ünnepi áhítatot Nagy Alpár Csaba helyi református lelkész tartott, örömünnepnek nevezve a falunapot. Köszöntő beszédeket mondtak Gál Máté István, Váralmás község polgármestere, Seres Dénes parlamenti képviselő, a Szilágy megyei RMDSZ elnöke, aki szerint Zsobokon példaértékű az összefogás, amelynek révén élhető közösséget építettek, továbbá Günther Burk, a németországi Förderverein Kinderheim Zsobok Egyesület elnöke, aki feleségével és még egy németországi házaspárral érkezett Zsobokra együtt ünnepelni. A szervezők a falunap programját próbálták úgy összeállítani, hogy mindenki találjon számára szórakoztató alkalmat: volt ének, zene, tánc, festménykiállítás, könyvvásár, nóta, koncertek, szabadtéri mulatság, közben helyi ínyencségeket, kürtőskalácsot is fogyaszthattak. A gyerekeknek kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, hajfonással, ugrálóvárral kedveskedtek a szervezők, de a tombola is népszerűnek bizonyult.

Felléptek a Zsoboki Dr. Molnár János Általános Iskola diákjai kalotaszegi legényessel és csárdással, modern táncot mutattak be Gál-Jankó Rebeka, László Melinda és Dimenyi Alexa. Második alkalommal lépett fel a falunapon a 2022 karácsonyán megalakult Igesziget keresztyén zenekar, új repertoárral. Néptánccal folytatta a színpadi programot a körtvélyfáji Bokréta Néptánccsoport, amely a máig élő húsvéti hagyományos népszokásnak, a bokrétázásnak köszönhetően vette fel a Bokréta nevet, tagjai három generációnak tartanak néptáncoktatást, ennek köszönhetően több mint 50 gyermek ismerkedik a népi kultúrával. A falunapon nyárádmenti, vajdaszentiványi és magyarói táncokat adtak elő. Fellépett továbbá a Ketesdi Bokrétás Néptánccsoport kalotaszegi legényessel, csárdással és szaporával. A nótakedvelőkre is gondoltak Maneszes Márton és az őt kísérő zenekar előadásával.   

„A kép tere, a tér képe – zsoboki csűrök” címmel Horváth Levente csűrfeltáró tartott művészeti programot sétával egybekötve, amely a kultúrotthonban berendezett fotókiállítással kezdődött, majd sorra látogatták a zsoboki csűröket, amelyek ez alkalommal megteltek művészettel, magyarázatokkal és eligazítással Ungvári-Zrínyi Kata kurátor szolgált, közreműködött Lászlóffy Réka zongoraművész. 

Közismert magyar és angol slágereket játszottak saját feldolgozással a kalotaszegi zenészekből álló zenekar, a Kalotarock tagjai – a zsoboki, kalotaszentkirályi és bánffyhunyadi zenészek a Mobilmánia előzenekaraként léptek színpadra, két hét múlva, a Kalotaszegi Magyar Napokon pedig a Hooligans együttes előtt lépnek majd színpadra – árulta el a bemondó.  A program közönségkedvenc és ismert zenekar, a Mobilmánia és Vikidál Gyula koncertjével folytatódott. 

A falunap ünnepi programja  tűzijátékkal zárult, de hajnalig tartott a szabadtéri retro buli Dj Bandival és barátaival. 

Borítókép: Facebook/szilagysagi.szo