Winkler: Caragiale világát idézi a szavazólapos zsákok látványa

Folytatni kell a digitalizálást Romániában, beleértve a szavazatok feldolgozásának módját is, mivel az eljárás lassú és kellemetlen helyzeteket teremt – jelentette ki dévai sajtótájékoztatóján Winkler Gyula, aki ötödik mandátumát szerezte meg a vasárnapi európai parlamenti választásokon.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője – az Agerpres hírügynökség szerint – kifejtette: számára a Caragiale világát idézi a talicskával szállított szavazólapos zsákok látványa. Szerinte Romániának be kell lépnie a 21. századba, és ezt úgy teheti meg, hogy felhasználja a digitalizációra rendelkezésére álló több mint 4 milliárd eurós uniós forrást. 

„Digitalizálni kell a lakosság-nyilvántartást, a szolgáltatásokat és egyebek mellett a választási folyamatot is, hogy ne kelljen többé éjfélkor vagy hajnali ötkor a szavazólapos zsákokat egyik helyről a másikra, egyik városból a másikba cipelni” – magyarázta a politikus.

Kérdésre válaszolva Winkler elmondta: szerinte a romániai digitalizációnak az az akadálya, hogy nincs politikai akarat egy olyan kormányzati felhő létrehozására, amelyben elérhető az összes közszolgáltatás, beletérve a közigazgatási, az adó-, a pénz- és a vámügyi szolgáltatások is.

„Feltétlenül komolyan kell vennünk a digitalizációt, mert ellenkező esetben nemcsak a polgároknak nyújtott közszolgáltatások vagy a választási rendszer marad elavult, hanem az elkövetkező években a gazdasági versenyképességünket is elveszítjük” – mondta a politikus.

A vasárnapi választások utáni hétfő délben a szavazókörök elnökeinek százai várakoztak a megyei és a kerületi választási bizottságok székhelyeinél, hogy átadhassák a hatóságnak az európai parlamenti és önkormányzati választások zsákokban összegyűjtött szavazólapjait, valamint hivatalos, vagyis papíralapú jegyzőkönyveit.

A Digi 24 hírtelevízió tudósítóinak beszámolói szerint a választási bizottságok előtt a 35 fokos kánikulában sorban álló emberek sok helyen arra panaszkodnak, a szavazatok megszámlálása után órákat kellett várniuk arra, hogy a csendőrség furgont küldjön értük, és hatósági őrizet mellett bevihessék a választásokkal kapcsolatos iratokat, leadott és megmaradt szavazólapokat a megyei hatósághoz. Craiován, a főváros első és második kerületében is mentőt kellett hívni, mert a 38 órája talpon lévő szavazóköri vezetők közül többen rosszul lettek.

(A borítókép képernyőmentés)