Vízumtilalmat terjesztenének ki az orosz turistákra is

Kiképző központot hoznának létre ukrán katonáknak

Vízumtilalmat terjesztenének ki  az orosz turistákra is
Oroszország Ukrajna elleni támadásáról, a háborús konfliktus következményeiről tárgyalnak az európai uniós tagországok védelmi és külügyminiszterei Prágában, a kedden kezdődött, kétnapos informális találkozón, amelyen Joseph Borell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő elnököl. Az uniós külügyminiszterek számára a terítéken szereplő hangsúlyos téma az EU Moszkvával kötött vízumkönnyítési megállapodását illető egységes álláspont kidolgozása volt.

Jana Cernochová cseh védelmi miniszter a találkozó előtt újságíróknak elmondta: a védelmi tárcavezetők mindenekelőtt arról tárgyalnak, hogy milyen hatással van az ukrajnai háború az EU tagországainak biztonságára, illetve hogyan tudnának segíteni a megtámadott országnak – elsősorban fegyverek szállításával és katonai kiképzéssel. A cseh tárcavezető közlése szerint az ukrán katonáknak szánt kiképző misszió létrehozásának feltételeiről is tárgyalni szándékoztak. Joseph Borell a tárgyalások előtt nyilatkozva arra az álláspontra helyezkedett, hogy az ukrajnai helyzet nem javul, ezért továbbra támogatniuk kell az uniós államoknak Ukrajnát. Az uniós diplomata bízott abban, hogy a prágai találkozón a kiképzési misszió létrehozására rábólintanak a tagállamok. Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter kijelentette: felajánlja kollégáinak, hogy a kiképző központot Szlovákia területén hozzák létre. Azt mondta, hogy Pozsony és Prága már egy éve javasolta ilyen kiképző misszió létrehozását.

Az uniós külügyminiszterek tárgyalása előtt Németország és Franciaország feljegyzést juttatott el az EU fővárosaihoz, amelyben azt emelték ki, hogy a vízumtilalomnak az oroszt turistákra való kiterjesztésre csak még jobban elidegenítené az orosz népet Európától. Az EU és Oroszország közötti, 2007-ben kötött egyezmény értelmében ugyanis az orosz emberek turistavízummal szabadon utazhatnak a schengeni övezetbe. A megegyezésnek az orosz állami tisztviselőkre és üzletemberekre vonatkozó részeit már a háború kitörése után, februárban felfüggesztette az EU. Most viszont a kérdés az, hogy az orosz állampolgárok szélesebb körére is kiterjesztik-e az uniós vízumok igénylésekor biztosított kedvezményes elbánást. A Politico egy cikke szerint kevés az esély az orosz turisták teljes kitiltására, ehelyett a miniszterektől azt várják, hogy politikai megállapodást kössenek az orosz vízumfolyamat lelassítása és drágítása érdekében.Az uniós külügyminisztereknek olyan körülmények közepette kell közös álláspontra jutniuk, hogy egyes keleti tagállamok azzal fenyegetőznek, hogy egyoldalúan lezárják határaikat az orosz utazók előtt. Konkrétan, Finnország, a balti államok, Lengyelország és Csehország közös fellépést követeltek annak megakadályozására, hogy az oroszok turistavízummal utazhassanak az EU-ba. Csehország és Lengyelország nem sokkal a februári invázió után leállította a vízumkiadást az orosz turisták számára. A már említett német és francia jegyzék tanúsága szerint Németország és Franciaország ellenzi a kollektív büntetés ötletét; a magyar kormány is kész lenne biztosítani a schengeni vízumot az orosz turistáknak. Josep Borrell egy nyilatkozatában azt mondta, ellenzi az összes orosz de facto „kitiltását”, mondván, hogy a blokknak „szelektívebbnek kell lennie.”