Vincze Loránt: a szórványközösségek érzik át leginkább a magyar képviselet fontosságát

A szórványközösségek érzik át leginkább a magyar képviselet fontosságát, illetve az annak hiányából származó hátrányokat - jelentette ki Vincze Loránt, az RMDSZ újrázni készülő EP-képviselője Medgyesen.

Közölte: Orosz Csaba megyei elnökkel és Benedek Zakariás parlamenti képviselővel hétfőn Nagyszebenben meggyőződött az Astra múzeum és magyar szervezetek közötti együttműködésről, és az Octavian Goga iskola magyar tagozatát is meglátogatta. Kiskapuson a római katolikus és az evangélikus templomot kereste fel, majd Medgyesen lakossági fórumon vett részt a Millenniumi Házban.

 Hangsúlyozta: a Szeben megyei magyar közösségek számára ugyanaz a kihívás, mint az RMDSZ számára országos szinten, az öt százalékos küszöb elérése, hiszen miközben érződik a népességfogyás, a küszöb ugyanúgy öt százalék.

Vincze Loránt figyelmeztetett, hogy a szélsőségesen nacionalista román pártok megerősödése miatt a június 9-i romániai EP- és helyhatósági választásokon magas országos részvételre lehet számítani, szerinte ezért különösen fontos, hogy a magyar közösség egységesen és határozottan lépjen fel. 

"Meggyőződésem, hogy június 9-én a szórványközösségek részesei lesznek a magyar összefogásnak, és tesznek azért, hogy legyen hangunk Európában, és legyen erőnk Erdélyben!" - közölte az EP-képviselő.

Az RMDSZ honlapján közzétett adatok szerint Szeben megyében megyei önkormányzati képviselőjelölt-listát, míg hét településen helyi önkormányzati képviselőjelölt-listát indít a szövetség. Az RMDSZ-nek a többi között Medgyesen, Vízaknán és Kiskapuson is van tanácsosjelölti listája, utóbbi településen Muzsnai Melinda személyében polgármesterjelöltet is állított.

Benedek Zakariás a nagyszebeni Magyar Házban megtartott sajtótájékoztatóján a helyi sajtó szerint úgy nyilatkozott: az említett településeken meghaladja az öt százalékot a magyarság számaránya, bíznak a sikerben. Medgyesen ismét biztosítanák a magyar képviseletet a helyi tanácsban, ami négy éve kevés szavazaton bukott el. Orosz Csaba megyei elnök hangsúlyozta: fiatal és kompetens jelöltekkel szállnak versenybe.

Benedek a Turnul Sfatului lap szerint arra is kitért: a megye lakosságának 1,5-2 százalékát kitevő magyarság is megérdemelné, hogy 34 évvel a romániai rendszerváltás után legyen képviselője a megyei önkormányzatban.
Arról is szólt, hogy Nagyszebenben jelenleg egyetlen más pártot sem támogat az RMDSZ. A korábbi választásokkor rendszerint a Német Demokrata Fórum jelöltjét segítette győzelemhez, de ez most nem kérte a magyarok támogatását. Hozzátette: valamely román párt megyei tanácselnök-jelöltjének esetleges támogatásáról még folynak az egyeztetések.

A legutóbbi romániai népszámlálás adatai szerint a 388 ezer lakosú dél-erdélyi Szeben megyében 6112-en vallották magukat magyar nemzetiségűnek, míg a megyeszékhely Nagyszebenben a 134 ezer lakosból 1206 mondta magáról, hogy magyar.

(Fotó: Vincze Loránt/Facebook)