VIDEÓINTERJÚ - Mit mond az Amerikai Holokauszt Múzeum programigazgatója a Ionuţ Ţene ügyről?

Román nyelvű képsorok

VIDEÓINTERJÚ - Mit mond az Amerikai Holokauszt Múzeum programigazgatója a Ionuţ Ţene ügyről?
Ma a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karon tartott előadást Radu Ioanid, az Amerikai Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma nemzetközi archívumprogramjának igazgatója. Az amerikai kormány által finanszírozott intézmény magas rangú képviselőjét arra kértük, fejtse ki álláspontját a Ionuţ Ţene ügyről. Az igazgató a Radu Gyr utca ügyét is szóba hozza.

Tudott, hogy a napokban Radu Ioanid ezzel kapcsolatosan is tárgyalt Emil Boc kolozsvári polgármesterrel. A megbeszélés során a programigazgató szóba hozta a Radu Gyr utca helyzetét is. Mint ismeretes, Ionuţ Ţene a 2004-ig hivatalban levő, szélsőségesen nacionalista és magyargyűlölő kolozsvári polgármester, Gheorghe Funar kabinetfőnöke volt. Mi több, a rosszemlékű városvezető idejében Corneliu Zelea Codreanu és Horia Sima vasgárdista vezetőkről szervezett megemlékezéseket és „tudományos” emléküléseket.

Radu Gyrről utcát neveztek el Kolozsváron. A legionárius himnusz szerzőjének nevét idén júniusban törölni próbálták a kincses város utcanévjegyzékéből, ám a városi tanács, amelyben Emil Boc polgármester politikai alakulata van többségben, ellenezte az intézkedést.