VI. Kiskurutty Játéktanoda óvodásoknak Marék Veronika történeteivel

VI. Kiskurutty Játéktanoda óvodásoknak Marék Veronika történeteivel
Az óvodásoknak december 16-án megrendezett Kiskurutty Játéktanoda körzeti szakaszát három helyszínen, a Hársfaillat, Csemete és Méhecske Napköziotthonos Óvodákban szervezték meg a 11 benevezett csapat számára.

Az óvodákban 2-4-5-ös csapatokban találkoztak a gyermekek. Mindegyik körzetben háromtagú zsűri figyelte a játék menetét, ők döntöttek afelől, hogy a jövőre, februárban sorra kerülő megyei szakaszon melyik csapat folytathatja majd a megmérettetést.

Óvodáskorban versenyről még nem beszélhetünk, de versenyhelyzetek felállításáról, csapatszellem megerősítéséről, kitartás fejlesztéséről, kooperatív csapatmunkáról igen. Ennek szellemében dolgozta ki a két csíkszentdomokosi pedagógus, Márton Kinga óvónő és Kurkó Szilvia tanítónő a játék forgatókönyvét.

A Horea úti Hársfaillat Napköziotthonos Óvodában négy csapat játszott együtt: a Méhecskék, Katicák, Geszti Eszti és Geszti Guszti csapatok, két utóbbi a magyarországi Derecskéről érkezett erre az alkalomra Kolozsvárra, és először kóstoltak bele a kiskuruttyos-lázba. Batiz Elly Erzsébet szaktanfelügyelőnő örömmel üdvözölte a jelenlévőket, vendégeket, hangsúlyozva a karácsonyi közös együttlétek fontosságát, méltányolva a két óvoda között fennálló partnerkapcsolatot, a két intézmény között lévő tapasztalatszerzés módozatait, annak hasznosságát.

A szombat délelőtti tevékenységen Marék Veronika Kippkopp és Tipptopp történetei szolgálták a szellemi alapanyagot, amelyek ismeretében az óvodások tevékenykedtek. A hárompróbás játékfűzér az évszakokhoz kötődő ismereteket mozgatta meg, a gyermekek Kippkoppék fülbemászó, könnyed hónapsorolójával nevezték meg a hónapokat, csoportosították az évszakokat, évkört készítettek, az 1-7-es számkörben matematikai ismereteket elevenítettek fel, valamint karácsonyra hangolódva kézügyességüket bizonyíthatták be: préselt leveleket tempera-„cukormázzal” díszítettek, továbbá vágtak, ragasztottak, girlandot készítettek. Az elkészült levélfűzérrel a fenyőágakat pompás karácsonyfává varázsolták, akárcsak Kippkopp és Tipptopp téli történetében. A „szeretgélő december” hangulatában a gyermekek megtapasztalhatták a közös munka örömét, a csapatszellem erejét és az egymásrafigyelés fontosságát.

A tevékenység végén érkező édes meglepetés, a nemezből készült Kippkopp-kabalák, valamint a derecskeiek által hozott szűrdíszítő technikával elkészített tarisznyák jutalomképpen értékelték a gyermekek kitartását, türelmét a játék során.

Köszönet illeti a Hársfaillat Napköziotthonos Óvoda vezetőségét, a derecskei és kolozsvári pedagógusok, szülők hozzájárulását a szombat délelőtti tevékenység lebonyolításához.

Gergely Erika Magdolna, óvónő