Veszélyezteti az otthongondozást a támogatásmegvonás

Főleg a vidéki gondozottak helyzete válhat kilátástalanná

Veszélyezteti az otthongondozást a támogatásmegvonás
A munkaügyi minisztérium februártól érvényes rendelete értelmében 814 ezer lejjel csökken a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek támogatása, a visszavágott keretösszeg az otthoni beteggondozásra szánt forrásokból vesz el, ezért veszélybe került az érintett civil szervezetek alkalmazottainak bére is. Az előző kormány januárra mintegy 2 millió lejt hagyott jóvá a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek számára, ezt a keretet vágta vissza 1,2 millió lejre a jelenlegi szaktárca. A rendelettel elesett a támogatástól a szubvenciós listán szereplő egyetlen otthongondozói szolgálattól, a Diakónia Keresztyén Alapítványtól. – Precedens nélküli a teljes támogatásmegvonás – nyilatkozta lapunknak Hegedűs Lajos az alapítvány országos igazgatója, aki szerint volt már példa rá, hogy egy-két fiókszervezettől megvonták a támogatást, de ilyen drasztikus intézkedés még nem történt. Az alapítvány vezetősége tegnap hivatalos levélben kérte a szaktárca további támogatását.

Hegedűs Lajostól megtudtuk, hogy a Diakónia Keresztény Alapítvány öt fiókját, 105 otthongondozóját érinti a támogatásmegvonás. Az öt fiókszervezet székhelye Nagyváradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Szászrégenben és Sepsiszentgyörgyön működik.

 – A civil szervezetek támogatáslistáját is tartalmazó új rendeletből törölték az otthoni beteggondozó egységeket, miután 2016-ban 877 ezer lejes, 2017-ben januárjában szintén nagyvonalú állami támogatásban részesültünk – fogalmazott az országos igazgató, aki szerint az is probléma, hogy sem a megyei, sem az országos hatóság, sem a minisztérium nem kommunikál velük és emiatt nem ismerik az okát a rájuk vonatkozó intézkedésnek.

– Ilyen szubvenciómegvonások előfordultak időnként, de csak egy-két fiókot érintettek, és olyankor megindokolták, hogy miért nem folyósítják a finanszírozást. De most értetlenül állunk a módosítás előtt, mert a decemberi segélyezési listán még szerepelt az alapítvány, és a szelekciós folyamat lejártával januárban is megkaptuk a támogatást – magyarázta az igazgató.

Állami finanszírozásból a személyzet bérét és a fiókszervezetek, munkapontok székhelyeinek működési költségeit fedezik.

– Fiókszervezeteink működnek több megyében is, ezek pedig további munkapontokkal rendelkeznek. Jelenleg ötvennél több munkapontot működtetünk 170-nél több helységben, és nyolc megyében vagyunk jelen 105 alkalmazottal és 45 önkéntessel. Közel 12 ezer magánszemélyt látunk el, ami évente 150 ezer látogatást és 390 ezer szolgáltatást jelent. 539 palliatív ellátottunk volt, 876 orvosi segédeszközt osztottunk ki, és 49-szer ellenőrzött bennünket az állam, miután minden tevékenységünk államilag szabályozott keretek között zajlik – sorolta Hegedűs.

Kolozs megyében hét munkapontot működtet az alapítvány, amely húsz alkalmazottal biztosítja az otthoni beteggondozói szolgáltatást. Tavaly 144 ezer lejes támogatást kapott a kolozsvári fiókszervezet a központ költségvetéséből, amit most megvontak.

– Az otthongondozói ellátást a rászorulónak kérvényben kell igényelnie, amely alapján szociális felmérést végzünk állami szabályozás szerint. Ezt kezelési és ütemezési terv összeállítása követi, amelynek alkalmazásáról folyamatosan tájékoztatnunk kell a megyei hatóságokat – beszélt az ellátás igénylésének folyamatáról az igazgató.

– Hangsúlyozni szeretném, hogy alapítványunk elsősorban vidéken biztosítja az otthongondozó ellátást, más betegondózókkal ellentétben, akik inkább városi közegben tevékenykednek. Felismertük, hogy falvakon nagyobb az igény a munkánkra, és azt is tudjuk, hogy csekély a vidéki lakosság esélye a közszférából származó szolgáltatásokhoz való hozzáférésre – jegyezte meg.

– Amennyiben a polgármesteri hivatalok szociális osztályt működtetnének, az akkreditációs költségeket von maga után. És nagyon sok szegény önkormányzat ezért nem engedheti meg magának a szociális részleg működtetését. Nekik is kényelmes megoldást jelentett a velünk való együttműködés, hiszen kimutatások bizonyítják, hogy egy civil szervezet 25-30 százalékkal olcsóbban végzi el ugyanazt a munkát ugyanolyan minőségi szinten, mint az állami szociális osztály – mutatott rá Hegedűs.

– Az egyetlen dolog, ami reményre adhat okot, hogy a decemberben megkötött, támogatásunkra vonatkozó egyezmény tartalmaz egy olyan cikkelyt, amely szerint az ideiglenes egyezménnyel rendelkezőkkel mindenképpen végleges szerződést köt az állam a költségvetési törvény kihirdetése utáni harminc napban. Addig is a helyi és megyei tanácsok, külföldi adományozók segítségére számítunk, és megpróbáljuk csökkenteni a költségeinket. Legfőbb célunk az elmúlt tíz évben betanított, képzett személyzetünk megtartása, hogy az értékes humán erőforrásunk ne vesszen kárba. Arról nem beszélve, hogy ha az otthongondozói rendszer összedől, akkor a vidéken élő gondozottjaink ellátás nélkül maradnak, mert más nem vállalja fel helyettünk a gondozásukat – vázolta a helyzetet.  

A szociális tevékenységet végző civil szervezetek munkájának ellehetetlenítésére hívta figyelmet Winkler Gyula EP-képviselő az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban. Az EP-képviselő felszólalásában rámutatott: érthetetlen és önkényes döntésnek tartja, hogy a munkaügyi minisztérium rajtaütésszerűen, magyarázat és előzetes bejelentés nélkül majdnem felére csökkentette a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek támogatását.– Az emberi méltóság tisztelete a demokratikus jogállamok egyik alapelve, amelytől nem szabad eltekinteni. Annál fontosabb ez, ha az idősekre gondolunk, különösen azokra, akik ápolásra, gondozásra szorulnak. Az idősek otthoni ápolásában Európa-szerte erre szakosodott civil szervezetek segítenek. Tevékenységük kiszámítható, tervezhető állami támogatásban részesül – fogalmazott Winkler Gyula, ismertetve a kialakult helyzetet.– Mintha megfordult volna az idő kereke, 27 évvel veti vissza a múltba országunkat ez a döntés. A kormánynak azonnal ki kell javítania ezt a súlyos tévedést – sürgette a megoldást az EP-képviselő.