Verdi remekművet mutat be a magyar opera

Verdi remekművet mutat be a magyar opera
Az évad első premierjére készül a Kolozsvári Magyar Opera: Giuseppe Verdi Otello című operáját állítja színpadra a társulat, a mű bemutatása az elmúlt évad tervei között szerepelt, ám anyagi problémák miatt csak most kerül sor a bemutatóra. A premiert beharangozó sajtótájékoztatón kiderült: a magyar opera legutóbb 50 évvel ezelőtt játszotta az Otellot. Az intézmény emeleti előcsarnokában tartott eseményen résztvevői, Albu István rendező, Jankó Zsolt karmester, Kosztin Áron az opera igazgatóhelyettese, valamint a szólisták egyhangúan kiemelték: hatalmas munkát igényelt a társulat minden tagjától az előadás megvalósítása, a szólitástáktól kezdve a zenekarig, díszlettervezőig, háttérmunkásokig mindenki számára nagy kihívást, feladatot jelentett.

Kosztin Áron, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatóhelyettese elmondta: színvonalas szereposztással játssza az opera az Otellot, Desdemona szerepében Egyed Apollónia, Jagóként Kálmándi Mihály látható, míg Marius Vlad Budoiu Otellot alakítja.

Jankó Zsolt, az előadás karmestere hangsúlyozta: az intézmény utoljára az 1970-es években mutatta be Otellot. Verdi utolsó előtti operáját színrevinni nagy kihívást, feladatot jelentett, komoly erőfeszítést igényelt a társulat összes tagjától – fűzte hozzá. A mű történetéről a karmester elmondta: Verdi az Aida megkomponálása után úgy döntött, visszavonul, ám Arrigo Boito librettista és Giulio Ricordi zeneműkiadó közbenjárásával 16 év kihagyás után „visszatért”, és megírta az Otellot. „Amit Verdi tragédiában ki tudott fejezni, ebben az előadásban mind benne van” – fogalmazott Jankó Zsolt. A zeneszerző a négyfelvonásos opera elkészítése után egyetlen operát írt még, a Falstaffot – hangzott el továbbá.

Albu István rendező az előadás létrejöttéről beszélt. Kifejtette: Jankó Zsolttal már korábban elkezdték tervezni az Otellot, mindketten ugyanazokat a kérdéseket/problémákat emelték ki a műből, amelyek, a rendező szerint, mindig aktuálisak lesznek, századtól függetlenül. Albu István elmondta: számára az Otello a hit operája, ezért a rendezés során az emberre, emberi hitre alapozott.

A sajtótájékoztatón Egyed Apollónia, Kálmándi Mihály és Marius Vlad Budoiu is megosztotta gondolatait. Egyed Apollónia megjegyezte: megtisztelő számára, hogy a két, elismert férfi szólista partnereként állhat színpadra. Kálmádni Mihály elmondta, először nem tetszett neki Jago figurája, nem érezte át a gyűlöletét Otello iránt, ám végül sikerült megértenie a karaktert. Marius Vlad Budoiu pedig azt hangsúlyozta, örömmel tölti el, hogy ezzel a csapattal dolgozhatott.

Giuseppe Verdi operáját november 15-én, csütörtökön 18:30-kor mutatják be. A következő előadás november 17-én lesz, 18 órától.