Véget ért a Zanox című romantikus sci-fi forgatása

Kolozsváron végzett fiatal színész főszereplésével készült a film

Véget ért a Zanox című romantikus sci-fi forgatása
Leforgott Baranyi Benő első mozifilmje, a Zanox – Kockázatok és mellékhatások című romantikus sci-fi. A Nemzeti Filmintézet (NFI) Inkubátor Programjának támogatásával készülő alkotás időutazással, meglepő műfaji sokszínűséggel, influenszer szereplőkkel és sok-sok humorral kecsegtet, egyik főszerepét pedig a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem színművészeti szakán idén diplomázott Bálint Előd alakítja. A szereposztásban Hatházi András nevét is ott találjuk.

Baranyi Benő rendezőt a Bújócska és Anja című rövidfilmjeiért már számos díjjal tüntették ki, első mozifilmje, a Zanox – Kockázatok és mellékhatások pedig egy vidéki iparvárosban zajló gyógyszerkísérlet körül bonyolódik, amelyben egy 18 éves fiú véletlenül szert tesz az időutazás képességére. A Zanox műfaji alapokon nyugszik, ugyanakkor feszegeti is a határokat, hogy élvezetesen térjen el ezektől – idézi az NFI közleménye a film rendezőjét, Baranyi Benőt.

A 19 napos forgatás jelentős része rendhagyó módon a fővárostól távol, Dunaújvárosban és Komlón zajlott, majd a munkálatok utolsó szakaszában az alkotók Budapestre érkeztek, ahol egy látványos bulijelenettel zárták a film felvételeit. A Zanox operatőre Gajdics Dávid, vágója Kis André.

A főszerepeket a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem színművészeti szakán idén diplomázott Bálint Előd, valamint Erdős Lili, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója alakítja. „Az egész országban, de még az országhatáron túli magyar nyelvű színészképzéseken is szétnéztünk a színitanodáktól az egyetemi szintű képzésekig, hogy megtaláljuk a Zanox 18 éves főhőseit. Ez járványidőszakban nagyon nehézkes és hosszú folyamat volt, de az alakításukat látva megérte a felkutatásukba fektetett energia, és biztos vagyok benne, hogy a Zanox-on kívül is fogunk még róluk hallani” – nyilatkozta a főszereplőkkel kapcsolatban a rendező.

A további szerepekben többek között Hatházi András, Sólyom Katalin, Máhr Ágnes, Dráfi Mátyás, Vasvári Emese, Danis Lídia, Hozák Kevin, Radvánszki Ronett és Vilmányi Benett látható, de kisebb szerepekben influenszerek is felbukkannak.

A Zanox – Kockázatok és mellékhatások a Salamandra Film gyártásában, Romwalter Judit és a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában készül, producerei Gyurin Zsuzsi és Molnár Dániel. A film bemutatóját 2022-re tervezik az alkotók.

(Borítókép: Zanox werkfotó – Bálint Előd és Baranyi Benő. Fotó: Rumann Gábor)