Válságstáb a árvizek sújtotta településeken élők egészségügyi ellátására

mentés
Borítókép: A katasztrófavédelmi felügyelőség munkatársai szombat délutánig 95 embert menekítettek ki az árvíz sújtotta településekről Galac és Vaslui megyékben. (IGSU/Facebook)
Válságstábot hozott létre az egészségügyi minisztérium a Galac és Vaslui megyei árvizek által sújtott lakosság egészségügyi ellátására, számolt be az Agerpres hírügynökség.

Az Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, valamint Adriana Pistol és Alexandru Rogobete államtitkárok által irányított válságstáb többek között az áradások által érintett településein lakó gyerekek beoltását biztosítja tetanusz és hepatitisz A elleni védőoltással – közölte a szaktárca.

A lakosság segítségére siető mentők közül az egyik járművet elsodorta az ár, de a kocsiban ülő személyzetnek nem esett baja.

A Különleges Távközlési Szolgálat (STS) szombaton tudatta, hogy péntek estétől szombat délelőttig közel 700 segélyhívás érkezett az 112-es számra az árvíz sújtotta Galac és Vaslui megyei lakosságtól.

A tájékoztatás szerint péntek 21 órától szombat délelőtt 11 óráig Galac megyéből több mint 550, Vaslui megyéből több mint 120 segélyhívás érkezett. A betelefonálók a hirtelen lezúduló eső és az áradások, villámárvizek okozta vészhelyzetek miatt kértek segítséget, vagy gyors orvosi beavatkozásra volt szükségük.

A legtöbb vészhelyzetet a katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU), a rohammentő-szolgálat (SMURD), illetve a mentőszolgálat kezelte.

Amint arról beszámoltunk, az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a szombat reggeli árvíz négy halálos áldozatot követelt Galac megyében.