Négyen meghaltak a Galac megyét elöntő árvizekben

áradás
Cudalbi, Cuza-Vodă, Pechea, Slobozia- Conachi településeket kevesebb mint 24 óra alatt árasztotta el teljesen a víz. Négyzetméterenként több 150 liter csapadék esett. Környezetvédelmi minisztérium/Facebook
Négy ember életét vesztette a Galac megyében pusztító árvizekben – tájékoztatott szombaton a katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU). Pechea és Drăguşeni településeken két férfi, Costache Negrin és Corodon két nő halt meg, tudósít az Agerpres hírügynökség. A katasztrófavédelmi felügyelőség közölte, hogy a belügyminisztérium légügyi főfelügyelősége egy Black Hawk helikoptert küldött az árvíz sújtotta Galac megyébe. A helikopter megfigyelési, keresési és mentési küldetést teljesít.

A Boris nevű ciklonnal járó heves esőzések miatt lezúduló törmelék járhatatlanná tett több utat a megyében, és szünetel a vasúti közlekedés is a 703-as vasútvonalon, Galac és Bârlad között.

Szombatra virradóan Galac megye lakosságát Ro-Alert üzenetben figyelmeztették a hatóságok az árvízveszélyre, és azt tanácsolták nekik, hogy hagyják el azokat a helyeket, amelyeket elönthet a víz, illetve készüljenek fel egy esetleges evakuációra.

Szombaton reggel az ISU szerint Galac megyében 87, Vaslui megyében 8 embert kellett kimenteni, mert az árvíz miatt veszélybe kerültek. A tűzoltók több gazdaságból kiszivattyúzták a vizet.
Marcel Ciolacu miniszterelnök lemondta szombatra tervezett Botoşani megyei látogatását, és Galac megyébe utazik, hogy a helyszínen tájékozódjon az árvízkárokról – közölte a kormány sajtóirodája. Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának vezetője szintén a helyszínre utazik az árvízkárok felmérésére.

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső és az áradások miatt a katasztrófavédelem beavatkozására volt szükség szombat reggel Bákó, Botoşani, Buzău, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vrancea és Vaslui megyében is.