Válaszolt a külügy az ukrajnai magyar nagykövet bekéretésére: Magyarország nem kíván belekeveredni a háborúba

Válaszolt a külügy az ukrajnai magyar nagykövet bekéretésére: Magyarország nem kíván belekeveredni a háborúba
Válaszolt a magyar külügy arra, hogy Kijev bekérette Íjgyártó Istvánt, Magyarország ukrajnai nagykövetét. Kijevben teljességgel elfogadhatatlannak tartják, hogy Orbán Viktor senkiföldjének nevezte és Afganisztánhoz hasonlította Ukrajnát.

Az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Oleg Nikolenko a közösségi oldalon közölte, hogy kifogásolják Orbán Viktor kijelentését, aki Afganisztánhoz hasonlította Ukrajnát: „Teljességgel elfogadhatatlanok az ehhez hasonló kijelentések. Budapest folytatja a magyar–ukrán kapcsolatok lerombolására irányuló, tudatos diskurzust” – közölte a szóvivő, ugyanakkor leszögezte, hogy a magyar nagykövet bekéretésén túl további válaszintézkedések jogát is fenntartják.

Mit is mondott Orbán Viktor? Az American Conservative beszámolója szerint a magyar kormányfő külföldi újságírókkal folytatott kétórás beszélgetést, melynek során a legtöbb kérdés az ukrajnai háborúra vonatkozott. Orbán azt mondta, a Nyugatnak meg kell értenie, hogy Putyin nem engedheti meg magának a vereséget, és nem fog veszíteni, ugyanis jövőre elnökválasztás lesz Oroszországban, és nem indulhat a választáson, mint az az államfő, aki elvesztett egy háborút. Véleménye szerint ugyanakkor Moszkva nem engedheti meg a NATO-jelenlétet Ukrajnában. Az az idő elmúlt, amikor Oroszország meghódíthatta volna Ukrajnát vagy baráti országvezetést állíthatott volna Ukrajnában. Gyors orosz győzelem esetén lehetséges lett volna, de most már reménytelen. Így aztán Oroszország célja kormányozhatatlan ronccsá tenni Ukrajnát, hogy a Nyugat ne tarthasson rá igényt. Ezt sikerült is elérnie. „Most már Afganisztán. Senki földje.” – idézi Orbán Viktort a washingtoni politikai napilap.

Magyarország semmilyen formában nem kíván belekeveredni a háborúba – nyilatkozta a mandiner.hu-nak az ukrajnai magyar nagykövet bekéretése kapcsán a Külgazdasági és Külügyminisztérium. „A háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg és egész országrészek válnak pusztasággá. Magyarország ezért akar békét és fegyverszállítások helyett azonnali tűzszünetet. Ez Magyarország világos álláspontja a háború kezdete óta. Magyarország sem szavakban, sem tettekben nem kíván belekeveredni a háborúba.” – idézik a tárca válaszát.

(Borítókép: Szijjártó Péter külügyminiszter Fotó: Facebook)