EU-iránymutatás a tagállamoknak az ukrajnai menekültek befogadásához

EU-iránymutatás a tagállamoknak az ukrajnai menekültek befogadásához
Az ukrajnai háborús helyzet alakulását és a tagállamok igényeit figyelembe véve az Európai Bizottság naprakész iránymutatást tett közzé az Ukrajnából érkezők jogainak biztosítására, valamint a menekülteket befogadó országok támogatására - közölte az uniós bizottság pénteken.

Az Európai Bizottság mindenekelőtt kiemelte: minden menekült számára biztosítani kell az emberi méltóság, és ezáltal az emberhez méltó életszínvonal tiszteletben tartását.
    Az iránymutatás egyebek mellett annak fontosságát hangsúlyozza, hogy tisztázni kell: ki jogosul az Európai Unióban átmeneti védelemre. Figyelembe kell venni, hogy ki részesült az orosz támadás február 24-i kezdete előtt nemzetközi védelemben vagy egyenértékű nemzeti védelemben Ukrajnában, és ki kényszerült elhagyni február 24-én vagy azt követően Ukrajnát.
    Az ajánlás szerint az átmeneti védelemben részesülők tartózkodási engedélyének olyan dokumentumként kell szolgálnia, amely igazolja az illető jogállását más hatóságok előtt, például a munkaügyi hivataloknál és szolgálatoknál, az iskoláknál és a kórházaknál. Amennyiben a tartózkodási engedélyt még nem állították ki, a tagállamoknak a személyazonosító okmány vagy az Unióba történt február 24. utáni belépés igazolása alapján meg kell könnyíteniük bankszámlák nyitását és a vonatkozó szolgáltatásokhoz történő hozzáférést - írták.
    Tartózkodási engedély birtokában az átmeneti védelemben részesült ukrán állampolgárok szabadon mozoghatnak az Európai Unióban - közölték.
    A vízummentes uniós beutazást biztosító állampolgársággal nem rendelkező ukrán állampolgárok esetében a bizottság azt ajánlotta, hogy az első belépés szerinti tagállam a határon adjon ki számukra 15 napos vízumot. Javasolja továbbá, hogy az a tagállam, ahová a menekültek tovább utaznak, ne szabjon ki pénzbírságot az átmeneti védelemben részesülő, de érvényes beutazási okmányokkal nem rendelkező személyeket szállító fuvarozókra.
    Az iránymutatás külön fejezetben foglalkozik a gyermekekkel. Aláhúzták: a háború elől menekülő, valamennyi gyermek számára a jogállásuktól függetlenül teljes körű védelmet kell nyújtani, és késedelem nélkül hozzáférést kell biztosítani egyebek mellett az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz, a pszichoszociális segítségnyújtáshoz. A kísérő nélkül érkezett kisgyermekek és tizenévesek mellé törvényes gyámot vagy megfelelő képviselőt kell kinevezni - tették hozzá.
    A bizottsági közlemény emlékeztetett, hogy az orosz katonai támadás február 24-i kezdete óta több mint 3 millió ember menekült el Ukrajnából. Az ENSZ becslései szerint a menekültek több mint fele gyermek.
    A példa nélküli helyzetre történő gyors reagálás érdekében az EU március 4-én megállapodott arról, hogy aktiválja az átmeneti védelemről szóló irányelv szerinti szabályokat az ukrajnai háború elől menekülők megsegítésére. Az irányelv azonnali védelmet és egyértelmű jogállást biztosít az ukrajnai háború elől menekülőknek.