Üzemanyagár-korlátozást szorgalmaznak a szociáldemokraták

Üzemanyagár-korlátozást szorgalmaznak a szociáldemokraták
Spekulációnak tulajdonítja az üzemanyagárak gyors növekedését és árkorlátozást szorgalmaz Marcel Ciolacu szociáldemokrata (PSD) házelnök, a legnagyobb kormánypárt vezetője. A PSD ügyvivő elnöke hétfőn, pártja vezetőségi ülése után újságírók előtt kifejtette: a válsághelyzeteket kihasználva egyes – egyébként jó nevű, korrekt, törvénytisztelő – cégek jelentős többletbevételre tesznek szert, ezért elvárható ezektől a társaságoktól egy korlátozott időre szóló áldozatvállalás.

„Nem lettek volna ekkora bevételeik, ha nincs a koronavírus-világjárvány, vagy ha nincs energiaválság. Én az üzemanyagárak válságát is spekuláció következményének tartom, és várom, mit mond erről az energiaügyi miniszter”, idézte a szociáldemokrata pártelnököt az Agerpres hírügynökség. Ciolacu megállapítása szerint, az állam hatalmas összegeket költött – több-kevesebb hatékonysággal – a világjárvány leküzdésére. Mint mondta, „normális, hogy a hatóságok elvárjanak egy korlátozott időre szóló erőfeszítést ezektől a cégektől: ez nem igazságtalan és nem inkorrekt egyetlen állam részéről sem.” 

Ciolacu szerint a koalíciónak meg kell keresnie a legkorrektebb döntéseket, közbe kell lépnie ott, ahol nyerészkedés történik. „Nyilvánvaló, hogy egy világos árkorlátozást kell bevezetni, oly módon, hogy minden cégnek megmaradjon egy bizonyos haszonkulcsa. Ez lenne az alapelv, a részletek kidolgozása a szakemberek dolga” – vélekedett a pártelnök.

Az országban napról napra nő az elégedetlenség az az év eleje óta másfélszeresére drágult üzemanyagárak miatt. A közösségi oldalakon az autósok tiltakozó akciókat szerveznek, néhány cseppnyi üzemanyagot tankolva helyenként órákra megbénítják a töltőállomások forgalmát. A fuvarozók országos szövetsége (FORT) is múlt heti közleményében az üzemanyag árának hatósági korlátozását követelte, Magyarország és Szlovénia példájára hivatkozva.

Amint arról beszámoltunk, Nicolae Ciucă kormányfő a múlt csütörtöki kormányülésen vizsgálatot rendelt el az elmúlt időszakban tapasztalt drasztikus üzemanyagár-emelkedés miatt. A múlt héten a kabinet sürgősségi rendeletet is elfogadott a válsághelyzeteket tisztességtelen üzleti előnyszerzésre használó, nyerészkedők megbírságolásáról. A versenytanács által működtetett árfigyelő honlap szerint hétfőn Bukarestben a legolcsóbb gázolaj litere 9,19 lej, a legolcsóbb benziné pedig 8,56 lej volt.