Kelemen az üzemanyagárról – Romániában nem alkalmazható a magyarországi példa

Kelemen az üzemanyagárról – Romániában nem  alkalmazható a magyarországi példa
Az üzemanyagár-kompenzáció ötletével elsősorban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a miniszterelnök értett egyet, a koalíció többi tagja pedig szolidáris volt ezzel a döntéssel - jelentette ki kedden Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

A Digi 24-nek nyilatkozva a miniszterelnök-helyettes elmondta, több javaslat is volt ebben a kérdésben, és végül ezt fogadták el.

„Ezzel a javaslattal elsősorban a PNL és a kormányfő értett egyet, és mi szolidárisak vagyunk, mert így működik egy koalíció. A gyakorlatba ültetéshez szükséges mechanizmusokat az energetikai, a gazdasági és a pénzügyi tárca dolgozza ki. Nem nyúlunk tehát sem a jövedéki adóhoz, sem az áfához, hanem kompenzáljuk az üzemanyag árát az állami büdzséből azon vállalatok számára, amelyek alkalmazzák ezt a csökkentést” - mutatott rá Kelemen.

Figyelembe véve, hogy az ÖMV és a Rompetrol képviselőivel is tárgyaltak erről, úgy véli, hogy a kereskedők túlnyomó többsége alkalmazni fogja ezt a kompenzációt.

Kelemen szerint a három hónapra tervezett intézkedés 800-900 millió lejjel terheli meg az állami költségvetést.

„Ezen a ponton valóban csak ennyit lehetett biztosítani az állami költségvetésből, de elismerem, hogy több javaslat is volt a koalíció asztalán”, mondta az RMDSZ elnöke.

Kelemen magyarázata szerint Magyarországon be lehetett vezetni az árplafont az üzemanyagra, mivel a magyar állam többségi részvényes a MOL vállalatnál, amely a magyarországi piac mintegy 80 százalékát birtokolja. A magyar hatóságok csökkentették a haszonkulcsot, ami lehetővé tette az ár korlátozását, erre azonban a román államnak nincs lehetősége, mivel nem rendelkezik többséggel az olajtársaságokban.

„Mi egy nagy badarságot követtünk el sok évvel ezelőtt, ezt be kell ismerni. A román állam már szinte semmit sem ellenőriz a kőolajiparban, a finomítók nem állami tulajdonban vannak. (...) És most kiderült, hogy a régi hibáknak hosszú távú következményei vannak, amelyek kihatását most, 2022-ban is érezzük. Annak idején persze úgy gondoltuk, hogy mindennek magánkézre kell kerülnie. A román állam elveszített minden ellenőrzést ezen szektor fölött, és nem csak”, magyarázta az RMDSZ-es politikus.

Hozzátette, a jelen helyzet azt mutatja, hogy az energetika területén jó, ha a szabályozó hatóságon túl, amelynek eléggé korlátozottak a lehetőségei, ellenőrzési eszközei vannak az államnak. A román állam azonban most nem nyúlhat hozzá a profithoz, mivel nem többségi részvényes ezekben a vállalatokban.

„Hogy kinek milyen véleménye volt a koalícióban, tényleg nem számít. Kiterjedt viták folytak, néha elég hevesek, de most ez volt a döntés, és ezt a döntést végre fogjuk hajtani” - szögezte még le Kelemen.