Utolsó hajrá: a héten még zajlik a népszámlálás online szakasza (VIDEÓINTERJÚVAL)

Félmillió magyar már kitöltötte a kérdőívet, legalább hatszázezer kellene

Utolsó hajrá: a héten még zajlik  a népszámlálás online szakasza (VIDEÓINTERJÚVAL)
A népszámlálás önkitöltéses szakaszának utolsó hetébe léptünk: május 15-ig bármilyen helyszínről, vagy eszközről megválaszolhatók a statisztikai hivatal (INSSE) által megjelölt internetes felületen a lakosság-összeírási kérdések. Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, valamint Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke keddi, kolozsvári sajtótájékoztatójukon arra buzdítottak minden romániai magyart, hogy töltsék ki maguk, családtagjaik számára a kérdőíveket a fennmaradt néhány napban, segítsenek a digitális felületek használatában kevésbé jártas ismerőseiknek. Az RMDSZ tisztségviselői újra felhívták a figyelmet: kiemelten fontos, hogy minél több magyar ember kitöltse, és helyesen töltse ki a népszámlálási kérdőívet. Ismételten hangsúlyozták: a számlálóbiztosok nem fognak tudni mindenhova eljutni a hagyományos összeírás során, márpedig nagyon fontos, hogy a népszámlálás eredménye is megmutassa: számbelileg is erős közösség vagyunk.

*** Az Antal Gézával készített videóinterjú ide kattintva tekinthető meg. ***

„Fontosnak tartottuk, hogy újra kiemeljük, mire kell odafigyelni a népesség-összeírás digitális szakaszának fennmaradt néhány napjában, mit lehet tenni, hogy azt mondhassuk, ezt a szakaszt sikeresen zártuk”, vázolta Antal Géza az RMDSZ kolozsvári szervezetének székházában tartott sajtótájékoztatón. Elmondta: a május 6-án közölt adatok szerint országszerte több mint félmillió magyar ember kitöltötte már a népszámlálási kérdőívet, és az lenne a cél, hogy ez a lélekszám 600 ezer főre növekedjen.

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke arra buzdított mindenkit, vegyen részt ebben az utolsó hajrában, lévén az önkitöltéses megoldás a legbiztosabb módja annak, hogy azok a magyar emberek is – etnikumuk, nyelvük, és felekezetük megjelölésével – megszámláltassanak, akik ideiglenesen külföldön tartózkodnak, vagy nem a hivatalosan bejegyzett lakcímükön élnek. Minden külföldön tartózkodó romániai állampolgár részt vehet a népszámlálásban, ha van romániai személyi száma (CNP-je), és tartózkodott itthon 2020. december 1. és 2021. november 30. között.

A népszámlálás május 16-a és július 17-e között zajló, hagyományos lekérdezési időszakában számlálóbiztosok keresik majd fel otthonaikban a lakosokat. Oláh Emese alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy – főleg nagyvárosokban, így Kolozsváron is – nem lesz túl sok számlálóbiztos, ezért nehéz lesz bejárniuk minden háztartást. Kolozsváron egyrészt, nagy lélekszámú és szétterjedt a lakosság, másrészt elég nagy azoknak az ingatlanoknak a száma is, amelyeket engedély nélkül építettek az elmúlt évtizedben, ezekbe sem fognak eljutni a népszámláló biztosok. Továbbá május 15-ig be lehet vezetni az adatbázisba azokat is, akiknek nincs végleges lakcímük Kolozsváron – például egyetemisták, albérletekben laknak, vagy éppen nem tartózkodnak az országban. Elmondta: Kolozsváron az önkormányzat is ösztönzi az önkitöltési szakaszban való részvételt: a településen tíz összeírópont is működik, ahol a digitális világban kevésbé jártas igénylőknek számlálóbiztosok segítenek a kérdőív kitöltésében.

Több összeíróponton segítenek a magyar önkéntesekHárom összeíróponton – a Hajnal-negyedi nyugdíjasklubnál, a györgyfalvi negyedi sportbázison és az Írisz negyedi polgármesteri hivatalban – magyar önkéntesek is segédkeznek. Mindemellett az RMDSZ városi és megyei szervezetének Szentegyház és Magyar utcai székházaiban is segítenek a szövetség munkatársai a kérdőívek megválaszolásában, szombaton és vasárnap is várják az igénylőket délelőtt 10 és délután 16 óra között.

varosnapokHirdetés

Antal Géza arra is felhívta a figyelmet, hogy a cenzus internetes felülete főleg a délelőtti órákban – a megnövekedett igénybevétel miatt – nehezebben működik. „Ha olyan eset adódik, hogy valaki települési összeíróponton jelentkezik, és a számlálóbiztosok arra kérik, egy későbbi időpontban térjen vissza, azt nem hanyagságból vagy nemtörődömségből teszik; ezért arra biztatok mindenkit, térjen vissza később”, folytatta a tisztségviselő.

A népszámlálás eredményeinek függvényében érvényesíthetők az elkövetkező tíz évben a nyelvhasználati és kisebbségi jogok, ezek alapján alakulnak a lakhatással, a családdal, az oktatással, az egészségüggyel kapcsolatos közpolitikák, szervezhetik át a közigazgatást, osztják szét a települések között a támogatásokat.Jó teljesítmény a 96 500
„Részt kell vennünk a népszámláláson, élnünk kell ezzel az önkitöltési lehetőséggel, be kell bizonyítanunk magyar közösségként, hogy Románia szerves tényezője vagyunk. Kolozsvár és a metropolisz-övezet az elmúlt évtizedben kétségkívül átrendeződött, s tagadhatatlanul fontos, hogy megtartsuk a számarányunkat”, emelte ki az alpolgármester.

Kolozsváron május 6-ig több mint 96500 lakos élt a digitális népszámlálás lehetőségével, ami jó teljesítménynek számít. A negatívum az, hogy a kérdéssoroknak elég nagy hányadát helytelenül töltötték ki – a város szintjén 83 százalékos az érvényességi arány, a megyében 87 százalékos, tudatta az Oláh Emese. Hangsúlyozta: a statisztikai hivatal (INSSE) 7 napon belül érvényesíti a beadott kérdőíveket, és csak a jóváhagyott űrlapokat veszi figyelembe.

Kolozs megyében változó a helyzet az önkitöltési szakaszban való részvétel és az érvényességi arány tekintetében: Szamosújvár az a megyei jogú város, ahol a megyei átlagot eléri az érvényesített kérdőívek száma, illetve magas, 91 százalékos ez az arány Bánffyhunyadon is, részletezte Antal Géza. Kisbács községben a részvételi arány 36, az érvényességi arány 80 százalékos. Buza község lakosai 85 százalékban meg vannak számolva, íveiknek 95 százaléka érvényes.

„Sajnos, vannak olyan, jelentős magyar lakosságú községek is – például Szék, Várfalva –, amelyek kisebb mértékben kapcsolódtak be ebbe a folyamatba; kérjük őket, ebben a néhány napban szánjanak időt az ívek kitöltésére. Önkormányzati képviselőinket is arra buzdítjuk, irányítsanak erőforrásokat arra, hogy kampányszerű tevékenységgel segítsék az embereket a népszámlálási adatsorok kitöltésében”, emelte ki az RMDSZ Kolozs megyei ügyvezető elnöke.

Kell ellenőrizni a kérdőív jóváhagysásátNyomatékosította: a hagyományos lekérdezési szakaszban egy körzethez 500-600 háztartás tartozik majd, nagyobb kiterjedésű községekben sok időt vesz majd igénybe bejárásuk. Mindazokat, akiket a számlálóbiztosok nem kérdeznek le, a különféle, már létező adminisztratív adatbázisokból emelnek be a népszámlálási összeírásba – etnikum, anyanyelv és felekezet nélkül –, ami a magyar közösség számára korántsem előnyös.

Minden sikeres kitöltésről az INSSE digitális igazolást állít ki, amit a kérdőív beküldését követő legtöbb 7 nap után a dovrec.insse.ro oldalról lehet letölteni (PDF-ben). Ezen a honlapon ajánlatos, sőt kell is ellenőrizni, hogy jóváhagyta-e a hivatal a kitöltött kérdőíveket. Az említett részvételi igazolással igényelhetik az alkalmazottak munkáltatójuktól a munkaszüneti napot, és részt vehetnek az RMDSZ népszámlálási kampányának szervezői által meghirdetett nyereményjátékban is.

A népszámlálás.ro oldalon május 22. éjfélig várják az INSSE által kibocsátott igazolásokat. Minél több új, korábban még nem feltöltött elismervényt küld be valaki, annál nagyobb az esélye a nyereményre. Tíz nyertest sorsolnak ki, a sikeres játékosok egy iPhone-t nyerhetnek, illetve egy interaktív oktatótáblát ajánlhatnak fel egy általuk kiválasztott olyan magyar nyelven (is) oktató iskolának, amely 50% alatti magyar lakosságaránnyal rendelkező településen működik.