Ukrajnai háború - Mariupolban a lakásállomány 80 százaléka megsemmisült

Ukrajnai háború - Mariupolban a lakásállomány  80 százaléka megsemmisült
Továbbra is súlyos harcok folynak a stratégiai fontosságú kikötővárosért. A városháza szerint 350 000 ember még mindig Mariupolban van, és „továbbra is óvóhelyeken és pincékben bujkál”. A lebombázott színház romjai alatt még mindig ezren, ezerháromszázan lehetnek.

Az orosz erők és a velük szövetséges donbasszi szakadár harcosok már Mariupol belvárosában harcolnak, a városközpontból lövöldözés hallatszik. A mariupoli városháza arról számolt be, hogy a helyzet „kritikus, megszakítás nélküli orosz ágyúzás és kolosszális pusztítás tapasztalható”. Az első becslések szerint a város lakásállományának mintegy 80 százaléka megsemmisült.

Az ukránok azzal vádolták az orosz légierőt, hogy „tudatosan” bombázott egy mariupoli színházat, ahol több száz lakos talált menedéket. Oroszország tagadta a támadás elkövetését. Az orosz védelmi minisztérium az Azovi zászlóalj szélsőjobboldali ukrán milíciát vádolta a színház felrobbantásával, de állítását semmivel sem igazolta.

Egymásnak ellentmondó értesülések jelentek meg a színház alatti óvóhelyen rekedtek számáról és állapotukról. Miközben az első hírek arról szóltak, hogy több mint ezer ember halhatott meg, az ukrán parlament emberi jogi biztosa, Ljudmjla Deniszova először azt nyilatkozta: az óvóhely ellenállt a bombázásnak, és mindenki túlélte, később azonban arról beszélt, hogy százharminc – más források szerint 1300 - embert mentettek ki a romok alól. A hatóságok lapzártáig nem tudtak újabb friss információkat közölni arról, hogy hányan élték túl a színház elleni támadást, ahol a feltételezések szerint több száz civil, köztük gyerekek és idősek is menedéket találtak.

A színház mellett "gyétyi," vagyis "gyerekek" felirat látható - orosz nyelven, a jelek szerint hiába, mégis lebombázták.

Mariupol az utolsó ukrán város az Azovi-tenger partszakaszán, ami még nincs orosz kézen, ha elesik, kialakul a Krím és a keleti szakadár területek közti szárazföldi összeköttetés. A város elfoglalásának ráadásul erős presztízs-értéke lesz, hiszen a 2014-es harcok során rengeteg véráldozatért tudták csak megtartani az ukránok a szakadárok elől. Ha az oroszok most elfoglalják, ennek az lesz az üzenete, hogy semmi értelme nem volt az ukrán haderő áldozatos munkájának. Emellett a város az oroszok által neonácinak tartott "Azov zászlóalj" főhadiszállása is, ha elesik, elképzelhető, hogy az egész politikai és katonai mozgalom is összeomlik országszerte.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei