Újabb Oázis a magyar napokon

Újabb Oázis a magyar napokon
Közérdekű témákat boncolgató, politikamentes előadásokra, laza, közvetlen beszélgetésekre invitál az RMDSZ a Kolozsvári Magyar Napok hátralevő részében, a helyszín idén is az Unió (Memorandumului) utca 9 szám alatti Oázis. Minderről Csoma Botond képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke, Gábor-Száfta Szende programigazgató, Horváth Anna ügyvezető alelnök, a Nőszövetség alelnöke és Szilágyi Dóra ifjúsági alelnök, a MIÉRT képviselője tartott tájékoztatót.

Sz. K.

Csoma Botond kiemelte: a tavalyi kedvező visszajelzések arra ösztönözték az RMDSZ-t, hogy idén is kialakítsa a maga kis “oázisát” a magyar napokon. Elmondta: társadalmi szempontból releváns témákat kerestek, többek közt a környezettudatosságról, életmóddal kapcsolatos beszélgetésekben vehetnek részt az oda betérők. Ami pedig a politikát illeti, nem a napi csetepatékra, sokkal inkább a politikus mögötti lényt, az RMDSZ “emberarcát” igyekeznek megmutatni.

Gábor-Száfta Szende elmondta: a múlt évi nagy érdeklődésre való tekintettel a Legendárium rajzfilmsorozat második évadát is bemutatják. Akik a csütörtöki délelőtti vetítésről lemaradtak, pénteken, szombaton és vasárnap pótolhatják.  Lesz szó divatról, szépségápolásról, egészséges táplálkozásról, lakberendezésről. Aki pedig gasztronómiai témák iránt érdeklődik, annak a vasárnapi, Az erdélyi gasztroforradalom című előadást ajánlják.  A fajsúlyosabb témák közül a drogprevencióról szóló előadást említette a Bonus Pásztor alapítvány képviselőivel, illetve a gyerekkori traumákról szóló beszélgetést Miklós Csongor pszichológussal.

Szintén a csütörtöki kínálatban volt az IT-álomvilágról szóló eszmecsere, a pénteki rendezvények közül a Püsök Botonddal, a Túl közel című film rendezőjével, Kali Andrea színművésszel és Csép Andrea szociális ügyekért felelős képviselővel szervezett beszélgetésre hívta fel a figyelmet.

A politikusok közül Kelemen Hunor szövetségi elnökkel találkozhatnak az érdeklődők egy kis (ki)kotyogásra, Cseke Attila szenátor, az RMDSZ volt fejlesztési minisztere a Hol az ember a robotban? kérdésre igyekszik majd választ adni. Csoma Botond és Tánczos Barna, volt környezetvédelmi miniszter ezúttal nem parlamenti, hanem kirándulási élményeiket osztják meg az Oázis vendégeivel.

A társszervező Nőszövetség képviseletében Horváth Anna ügyvezető alelnök elmondta: nagy kihívás volt számukra, hogy a Kolozsvári Magyar Napok programokban gazdag kínálatában valami újat hozzanak be. Külön felhívta a figyelmet a „loverboy” jelenséget boncolgató beszélgetésre Csép Andrea  képviselővel, Szász Hajnalka szociális munkással és Csorvási Szabó Loránd informatikussal.

„A folyamatos online jelenlét, a sok információ, amely a tulajdonunkban van, válhat előnyünkre, de ugyanakkor sok hátulütője is van. Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy gyermekeink kivel beszélgetnek, kivel kerülnek kapcsolatba az online felületeken, illetve mennyire valósak azok a karakterek, akikkel kapcsolatokat építenek ki” - olvasható az ajánlásban a KMN honlapján, ahol az Oázis négy napos programja részletesen is megtalálható.  

Elmondta: a tavalyi pozitív tapasztalatokra építve idén is van lehetőség jógázásra, ezúttal a sétatéri Kaszinó mögött.

Szilágyi Dóra két közgazdász, Szőcs Endre, az RMKT kolozsvári szervezetének elnöke és Rácz Béla-Gergely egyetemi oktató, városi tanácsos előadását ajánlotta, akik „gazdálkodj okosan” témakörben adnak tippeket. Pénteken Mészáros Andrea pszichoterapeutát, a párkapcsolatokban jártas szakembert hallhatják, szombaton pedig Till Anilla vloggerrel, világutazóval beszélgethetnek környezetről, utazós élményekről. Ezek mellett változatos gyerekfoglalkozásokra várják a legfiatalabbakat, nem maradnak ki a bulik, és a stand-up comedy sem.