Hol az ember a robotban?

Hol az ember a robotban?
„Munka nélkül erdélyi magyar embernek nincs mit keresnie a román kormányban” - mondta Cseke Attila volt egészségügyi és fejlesztési miniszter, a vasárnap délutáni beszélgetésen az RMDSZ-oázisban a Kolozsvári Magyar Napokon. A politikus Günther Ottó csíkszeredai rádiós kérdéseire válaszolt, aki arra volt kíváncsi, hogy a hatalmas munkabírásáról ismert, robot hírében élló politikus mögött milyen ember rejtőzik.

–  Soha nem ijedtem meg a munkától, ez tény. Úgy vélem, hogy erdélyi magyar embernek nincs mit keresnie román kormányban, ha nincs feladata, munkája.  Kisebbségi közéleti politikusnak mindig többet kell teljesíteni, mert nem csak a saját közösséged, hanem az ország ügyeit is intézni kell – fogalmazott Cseke Attila.

A fejlesztési minisztérium vezetői tisztsége „átengedéséről” annyit mondott: nem kíván azon filozofálni, hogyan fordulhatott elő, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) csúcsvezetősége elismeri a nyilvánosság előtt tárcavezetői érdemeit, rá pár hétre pedig menesztik.   

–   Biztos, nem mindenkinek tetszett az a főnök, aki este 10-11-ig bent van minden nap. Azt soha nem kértem kollégáimtól, hogy ugyanezt tegyék – mondta, reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy akikkel együtt dolgozott, érezték a feladat súlyát, volt sikerélményük. A sikerélmény ugyanis fontos, akkor könnyebb rávenni az embereket a túlórára, a hétvégi munkára – válaszolta Cseke Attila arra a kérdésre, hogy közvetlen munkatársai szerették-e.

– Tisztességgel sikerült végigvinni a fejlesztési minisztérium mellett az egészségügyi tárca vezetését is 2021 szeptembere és novembere között, a járvány legnehezebb időszakában. Nem lehetett nemet mondani a felkérésre, mert az RMDSZ kormányzati tényező volt. A járványügyi helyzetet kezelni kellett, de nem úgy, hogy minden este a tévében vagy. Hetente két-három tévészereplés, sajtótájékoztató volt, de visszafogott voltam, mert az egész ország figyel, nem mondhatsz hülyeségeket. Operálni nem, de sok mindent mást megtanultam egészségügyi miniszterként. Ez volt a legnehezebb szakasz a közéleti pályafutásom során. Annak örülök, hogy mi, magyarok sikerrel abszolváltuk a feladatot, és a román társadalomba az „jött le”, hogy amikor magyar ember vezeti a minisztériumot, kevesebb a cirkusz – magyarázta Cseke Attila .

– Ugyanolyan emberek vagyunk, mint bárki más. Lehet, ez a tévéből nem derül ki. A családi háttér nagyon fontos. Kell mindennap pár perc, amikor csak a családdal vagy – magyarázta. Cseke elmondta azt is, Nagyváradon élő Mátyás fiának minden este ő mondta el Bukarestből az esti mesét, olvasott, énekelt nekik telefonon.