Megnyílt az RMDSZ-Oázis az Egyetem utcában

Új helyszínen, az Egyetem utca 8 szám alatti Da Pino étterem udvarán rendezte be az RMDSZ kis oázisát az idei Kolozsvári Magyar Napokra. Csoma Botond képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a korábbi helyszínt kinőtték, ezért esett a választás az Egyetem utcára. Tágasabb, hangulatosabb, és (állítólag) a fröccs is finomabb. Nem mellékesen értékes műemléképületről van szó: udvari falába egy 17. századi Rákóczi-címeres emlékkő és egy Bánffy-címer van befalazva, a két világháború között pedig itt volt az Ellenzék szerkesztősége és nyomdája.

Csoma Botond hangsúlyozta: az RMDSZ igyekszik részt venni a közösségi rendezvényeken, fontosnak tartja a közvetlen kapcsolattartásra választóival, kíváncsi az erdélyi magyarok véleményére, a Kolozsvári Magyar Napok pedig jó alkalom a párbeszédre, eszmecserére. A szervezők remélik, a könnyebben elérhető új helyszín még több magyarnapozót vonz majd, ennek megfelelően állították össze a programot is. A meghívott előadók változatos, a társadalom széles spektrumát érdeklő témákat boncolgatnak.

Bel- és külpolitikai témákról több alkalommal is lesz szó. Csütörtökön a Nincs mese! megmondóest különkiadását hallhatták, Kelemen Hunor szövetségi elnök meghívottjai L. Simon László író, költő, kultúrpolitikus és Szenkovics Dezső, a Sapientia EMTE dékánja, egyetemi adjunktus volt. 

A pénteki nap műsorából az RMDSZ női képviseletének alakulásáról szóló beszélgetést emeljük ki, meghívottak: Szilágyi Dóra EP- képviselőjelölt, Biró Rozália polgármester-jelölt, illetve a 2024-ben mandátumot nyert polgármester-hölgyek.

A környezetvédelemről Tánczos Barna szenátornak tehetnek fel kérdéseket, a téma: mennyire számít zöld városnak Kolozsvár? Beszélgetőtársa Kovács Péter, a Kolozsvári Rádió főszerkesztője, az előadásra szombat este kerül sor.

Az RMDSZ programjában kiemelt helyen szerepel a családpolitika. Az egyszülős családokra különösen oda kell figyelni – hívta fel a figyelmet Csoma Botond. A témáról Csép Andrea képviselő beszélget Nagy Annával, a magyarországi Egyszülős Központ alapítójával vasárnap.

Az idén is számítanak a legfiatalabbakra is: lesz gyereksarok, Legendárium rajzfilmvetítés, interaktív kémiaóra. Ismét lesz kvízest, slam poetry, jóga, stílustanácsadó és nutricionista is válaszol majd az érdeklődők kérdéseire.