Új lépcsők a piarista templomnál

Új lépcsők a piarista templomnál
Mindhárom utcai bejárata elé impozáns új lépcsőket kapott a barokk építészet gyöngyszemeként számon tartott piarista templom.

Kellemes meglepetésben volt részük a napokban azoknak, akik a még felújítás alatt álló Egyetem/Universităţii utcában jártak: tatarozták a piarista templom bejáratai előtti lépcsőket. Ennek igencsak eljött az ideje, hiszen egy-egy lépcsőfok majdnem életveszélyessé vált az idő koptatása, valamint az időjárás viszontagságai miatt.

Macalik Arnold építész lokálpatrióta voltának, szaktudásának és felelősségtudatának köszönhető ez a megvalósítás, amellyel még kiemelkedőbbé tette a Jezsuita Rend 1724-ben építtetett istenházát, hanem – a fogadalmi, immár restaurált Mária-oszlop régi helyére történt felállításával együtt – jelentősen javította az utca összképét is. Macalik Arnold felkutatta a korabeli tervrajzokat, és azokat felhasználva hozta létre ezt a gyönyörű látványt. Kulturális értékmentő munkásságát illesse elismerés, hála és köszönet – nyomatékosította László Attila főesperes, aki egyben a piarista templom plébánosa is.

Fotók: ROHONYI D. IVÁN