Tündéri képeskönyv

Tündéri képeskönyv
A heroikus múlt csöppet sem heroikus. Viszont artisztikusan van ábrázolva, és emiatt heroikusnak tűnik. Mint Várkonyi Zoltán filmjeiben, Madarász Isti Tündérkertjében is olyan szép minden, hogy emiatt a rút meg a kegyetlenség is annak tűnik. Artisztikusan gyilkolnak, artisztikusan szeretkeznek.

Mint a Trója: megjelenik a pompás hajóhad, s az ember úgy érzi, a görögöknél minden csillogott-villogott, a nők világra szóló szépségek voltak, Párisz pedig Orlando Bloom. A durva arcokat is a jóképűek felől nézzük.

Az erdők és a ködök, amikkel a Tündérkert kezdődik, ugyanabba az irányba mutatnak. Történik majd, ami történik, ez mégiscsak egy történelmi képeskönyv, Móricz Zsigmond regényéből. A kezdet is, ahogy Báthory az út közepén letakart gonosszal találkozik.

A színészek nagyon jók. Mert valahogy Katona Péter Dániel filigrán szépsége is kimozdul időnként, például abban a jelenetben, amikor a címerek közötti különbséget magyarázza kegyetlenül Bethlennek. Vagy Bokor Barna markáns szépsége is egy gondolkodó, vívódó ember szépségéve változik. Nem beszélve Szamosi Zsófiáról, akinek az alakítása a film egyik legszebb nyeresége. Vagy Kálloy-Molnár Péterről, aki igazi erdélyi magyar dúvad.

De mindenki hozza a maga szerepét, s a képeskönyvben mindenki éppen az, aki. Korhű jelmezek és díszletek, az elvárásoknak megfelelő tehetségek. A forgatókönyvet is jónak érzem, hiszen úgy metszi ki, hogy jó legyen.

Tündérkert ez valóban. Miközben tele van problémákkal, teljesen problémátlannak tűnik.

Borítókép: Tündérkert/Megafilm