Tovább fognak emelkedni a kolozsvári lakbérek

Az albérlők jogaiért küzdő egyesület jött létre Kolozsváron

Tovább fognak emelkedni  a kolozsvári lakbérek
A napokban „mutatkozott be” az a kolozsvári egyesület, amelynek célja az albérlők felkarolása, segítése annak érdekében, hogy megismerjék jogaikat, és megfelelő lakhatási körülményeket találjanak. További cél a lakbérek növekedésének megfékezése, hiszen Kolozsvár ilyen téren már amúgy is az ország legdrágább városa. Terveik szerint nemzetközi hasonló szervezetekkel is együttműködnének, és más nagyvárosokban már bevált módszereket ültetnének gyakorlatba a kincses városban is annak érdekében, hogy minden társadalmi réteg decens lakáshoz juthasson. Tevékenységük egyik fő pillére annak tudatosítása, hogy a bérlők nincsenek annyira kiszolgáltatva a lakástulajdonosoknak, mint azt sokan gondolják, így bátran kérjék, hogy a bérleti szerződésbe a tulajdonos a reális lakbért írja be. Nem utolsósorban rá szeretnék bírni az egyetemeket további bentlakások építésére, hiszen hat diákból csak egynek jut hely bentlakásban.

A néhány kolozsvári fiatalból álló egyesület októberben alakult, többszöri összeülés után, amelyek során a lakásárak, kolozsvári lakhatás problémájáról beszéltek, mesélte az egyesület egyik tagja. A tagok mind civil aktivisták, az egyesület megalakulása előtt is különböző, a jobb lakhatást célzó kampányokban vettek részt. Ebből a szociális munkából, „harcból” jött az ötlet, hogy alapítsák meg saját egyesületüket. A megalakulás óta a lakhatási problémákról, a kolozsvári ingatlanpiac működéséről tárgyaltak, a szociális és gazdasági helyzetet vizsgálták, illetve elkészítették az egyesület szórólapjait, az alapvető problémákat felvázoló brosúrájukat.
– A problémákat kellene tematizálni, mielőtt a megoldásokról beszélünk. Egyszer szeretnénk elemezni a helyzetet – hangzott el az egyesületet bemutató beszélgetésen.
Az egyesület célja a közös megoldáskeresés, ugyanakkor minél több tagot szeretnének bevonni tevékenységükbe, bővíteni az egyesületet, majd közösen kitalálni, mit lehet tenni a jobb lakhatásért.

 

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!