Több száz taxis tiltakozott ma Kolozsváron: hangosan dudálva vonultak át a városon, lebénítva a forgalmat

Több száz taxis tiltakozott ma Kolozsváron: hangosan dudálva vonultak át a városon, lebénítva a forgalmat
Kolozsvár belvárosában lebénult a forgalom ma délelőtt a taxisok tiltakozása miatt. Az elégedetlenség oka az Uber és a Bolt típusú ride-sharing fuvarozók, amelyek szerintük elveszik a taxisoktól az ügyfeleket, és jogtalanul működnek.

A taxisok hosszú sorban vonultak fel a városban, miközben hangosan dudáltak. A menet szerdán délelőtt 10:30 órakor kezdődött a Szent János út melletti volt lőtéren, majd a tiltakozók végigmentek a Monostori lakónegyeden, a Mócok útján, a Szent György/L. Blaga téren, a Jókai/Napoca utcán, majd a Deák Ferenc/Eroilor utcán, a Honvéd/Dorobantilor úton és visszatértek a belvárosba a Magyar/Kossuth Lajos/21 decembrie 1989 úton.

„Azért tiltakozunk, mivel nem tartják be az ilyen típusú szállításra vonatkozó törvényt. A 2019/204-es számú törvény 6. cikkelye előírja, hogy az Uber és a Bolt típusú személyszállítás megvalósításához szükséges digitális platformot működtető entitásoknak bejegyzett romániai székhellyel kell rendelkezniük a törvény értelmében, ám ezeknek a székhelye Észtországban és Hollandiában van. Már túl régóta tart a helyzet, és az állami intézmények nem tettek semmit ennek rendezése érdekében” – nyilatkozták a taxisok. A tiltakozók kérték a ride-sharing digitális platform működéséhez szükséges műszaki engedély visszavonását a szakhatóságtól a fent említett törvény módszertani előírásai 29. szakasza értelmében.