Szolidaritási tüntetés a királyi ügyben elítélt ügyvédért

Szolidaritási tüntetés a királyi ügyben elítélt ügyvédért
Száznál több ügyvéd gyűlt össze a kolozsvári fellebbviteli bíróság előtt hétfőn így tiltakozva az ellen, hogy kollégájukat, Robert Rosu ügyvédet 5 év börtönbüntetésre ítélték a Baneasa farm és a Sznagovi erdő visszaszolgáltatása ügyében. A tiltakozók szerint elítélt kollégájuk nem tett mást, mint érvényt szerzett bírósági ítéleteknek, amire minden törvényes joga megvan.

A szóban forgó bírósági ügy a román királyi ház állítólagos tulajdonát képező több tucatnyi ingatlan, köztük a Peles-kastély, szinajai és bukaresti épületek stb. visszaszolgáltatására vonatkozik. Robert Rosut azért ítélték 5 év szabadságvesztésre, mert bűnösnek találták szervezett bűnözői csoport létrehozása és hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt. Ugyanebben az ügyben Mihály király unokaöccsét, Paul Lambrino herceget 3 év 4 hónap, Remus Truica üzletembert pedig 7 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Benny Steinmetz és Tall Benjamin Silberstein izraeli üzletemberek 5-5 évet kaptak. Az elítéltek a vád szerint tíz évvel ezelőtt létrehoztak egy olyan mechanizmust, amely hozzásegítette a herceget a Baneasa királyi farm és a sznagovi erdő visszaszerzéséhez arra hivatkozva, hogy azok a nagyapja tulajdonát képezték, bár a valóságban nem rendelkezik örökösödési joggal.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) szerint a bűnözői csoportnak sikerült csalással elérni két ingatlan visszaszolgáltatását: a több mint 45 hektárnyi Snagovi erdőét és a közel 30 hektáros Baneasa Királyi Farmét. Az így keletkezett kárt több mint 145 millió euróra becsülték. A nyomozók szerint Robert Rosu tudatában volt annak, hogy Paul Lambrinónak semmiféle joga nincs ezekhez a visszaszolgáltatásokhoz, állításuk szerint mégis cselekvően részt vett a szerződéskötésekben, értesítések kiküldésében stb. A hivatali visszaélésben való bűnrészességre vonatkozó vádnak ahhoz van köze, ahogyan elérte, hogy a Bukaresti Növényvédelmi Kutatási és Fejlesztési Intézet vezetőtanácsa Paul Lambrinónak kedvező döntést hozzon.

„Olyan dolgokat rónak fel kollégánknak, amelyek az ügyész munkaköréhez tartoznak. Ez elfogadhatatlan. Mi az ügyvéd munkájának lényege? Ügyfelének a védelme! Az ügyvéd nem hibázott. Ő ügyfele mellett állt és elkísérte a hatóságokhoz végleges bírósági határozatok végrehajtását kérve. Az ügyészek szerint ez egy bűnözői csoport. A munkáját végző ügyvéd tehát egy bűnöző. Ez már nem jogállam, ez totalitárius diktatúra” – nyilatkozta a cluj24-nek az egyik tüntető.

Egy másik tiltakozó azt nyilatkozta, hogy ő maga is nagyon sokszor került a most elítélt kollégájáéhoz hasonló helyzetbe: „Végleges és visszavonhatatlan bírósági határozatokra alapoztam, ezért hát úgy gondolom, nagy igazságtalanság érte kollégánkat. Az országban minden ügyvéd feje fölött ott lóg Damoklész kardja. Bármelyikünk kerülhet a Robertéhez hasonló helyzetbe, ha nem ma, akkor holnap. Remélem, hogy az új parlament megvizsgálja az ügyvédi hivatás gyakorlására vonatkozó törvényt, a büntetőeljárási törvénykönyvvel és a polgári perrendtartással kapcsolatosan szükséges módosításokat. A törvény előtt rendkívül jelentéktelen szakmai az ügyvédeké, főleg a DNA előtt. Szerintük mindannyian bűnözők vagyunk, hiába tettünk esküt az alkotmány, a törvények tiszteletben tartására és arra, hogy bármilyen személy védelmét biztosítjuk” – fogalmazott a tiltakozó.

A tüntetés részvevői ilyen feliratokat hordoztak: „Nem bűntény jogi kifejezéseket használni”, „Ügyvédnek lenni nem bűncselekmény/Hatékonynak lenni nem bűncselekmény”. A tiltakozókat a rendfenntartók figyelmeztették a maszkviselési kötelezettségre, s amikor számuk meghaladta a százat, szétszóródásra. Ekkor a tüntetők egy része átment a DNA Honvéd utcai épülete elé, mások a Román Színház mellett folytatták tiltakozásukat.

Borítókép: Rohonyi D. Iván