Tíz magyar nagyjátékfilm és erdélyi alkotások a Filmtettfeszten

Török Ferenc: Moszkva tér (jelenetfotó)
Friss magyar nagyjátékfilmek, nemzetközi díjakat nyert rövidek, kiváló egészestés dokumentumfilmek, közönségtalálkozók és egyéb kísérőprogramok várják a 24. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle közönségét három hét múlva, október 2. és 6. között Kolozsváron és további 16 erdélyi és partiumi településen – számol be a szervezők közleménye.

A 24. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle nyitófilmje nagyjából egyidős a Filmtettel: a Moszkva tér 2000-ben forgott, bemutatója 2001-ben volt, restaurálása a közelmúltban zajlott. A mára kultikussá vált, rendszerváltós vígjáték forgatókönyvét Török Ferenc írta, s ő is rendezte a filmet, amelynek története 1989 tavaszán játszódik, amikor egy érettségi előtt álló gimnazista a 18. születésnapját ünnepli. Barátaival a címbeli Moszkván találkoznak, aztán buliról bulira járnak. A ballagást később kaotikus érettségi követi.

Moszkva teret október 2-án, szerdán, közvetlenül az este 8-kor kezdődő megnyitóünnepség végén lehet megnézni a kolozsvári Győzelem moziban. A vetítés után a film rendezője, Török Ferenc mesél majd a film forgatásának körülményeiről akkori és későbbi fogadtatásáról. A belépés ingyenes.

A közelmúlt magyar játékfilmjeit olyan alkotások képviselik, mint a Locarnóban három díjjal elismert Fekete pont (r. Szimler Bálint), a Velencében bemutatott Január 2. (r. Szilágyi Zsófia) – mindkettőnek a Filmtettfeszten lesz a romániai premierje –, a Junior Prima-díjas Boross Martin Nyersanyag című első nagyjátékfilmje, a Mesterjátszma című, '56-os témájú thriller, és a Fazakas-Köbli alkotópáros legújabb filmje, a Ma este gyilkolunk című krimi-vígjáték szintén hazai premierként, fontosabb szerepeiben olyan színészlegendákkal, mint Kern András, Koltai Róbert, Pogány Judit, Bodrogi Gyula, Jordán Tamás – és még sorolhatnánk, hiszen: „Mindenki gyanús, aki él. Az is, aki halott.”  

A Romániában korábban már bemutatott, most újranézhető vagy bepótolható alkotások között is van olyan, amelynek az ősbemutatója a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt: a Magyarázat mindenre (r. Reisz Gábor) című filmdráma tavaly elnyerte az Orizzonti szekció fődíját. Függetlenfilmként, szűkös költségvetéssel készült, éles és bátor hangú, optimista végkicsengésű társadalomkritika.

Az Elfogy a levegő sem csupán azért figyelemre méltó, mert tavaly sikerrel szerepelt több nagy nemzetközi filmfesztiválon (torontói ősbemutatója után díjazták Varsóban, Arrasban, Thesszalonikiben és Mannheimban): rendezője, Moldovai Katalin és színészi gárdájának java része erdélyi, ráadásul egy Tordán megtörtént eset szolgál története kiindulópontjaként.

A programot három vígjáték egészíti ki: a humor (ön)iróniával és társadalomkritikával árnyalódik a Kálmán-napban (r. Hajdu Szabolcs), családi drámába van oltva a Lefkovicsék gyászolnak-ban (r. Breier Ádám) és romantikával keveredik a Cicaverzumban (r. Szeleczki Rozália).

A Filmtettfeszt helyi versenyprogramjában fiatal erdélyi alkotók mérettetnek meg egymással: a Filmgalopp szekció 12 filmje idén sapientiás és BBTE-s filmszakosok vizsgamunkáiból állt össze. A két blokkban műsorra kerülő válogatáson kívül a program egy további erdélyi rövidfilmes blokkot is magába foglal; utóbbi Lázár-Prezsmer Endre, Tompa Eszter, Benkő Claudia és Magyari Zsolt, valamint Visky Sámuel egy-egy közelmúltban készült rövidfilmjéből áll össze.

A Filmtettfeszt szokás szerint Kolozsvár központtal, összesen 17 erdélyi és partiumi településen zajlik október elején. Új a helyszínek között Szentegyháza.

A belépés szokás szerint ingyenes a Filmtettfeszt szinte minden vetítési helyszínén. A filmeket eredeti nyelven, román felirattal lehet megnézni felújított mozikban vagy kultúrközpontok vetítőtermeiben. 

A Filmtettfeszt 24. kiadásának teljes programja elérhetővé válik a következő hetekben a fesztivál hivatalos honlapján a filmtettfeszt.ro oldalon.