Tiltakozás a munkácsi Turul-emlékmű eltávolítása miatt

Tiltakozás a munkácsi Turul-emlékmű eltávolítása miatt
Nyilatkozatban tiltakozik a munkácsi Turul-emlékmű eltávolítása miatt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség. A magyar kormány is a magyarokkal szembeni teljesen fölösleges provokációnak nevezte a szobor eltávolítását.

ÖSSZEFOGLALÓ

A Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának döntése alapján a munkácsi várból eltávolították a város jelképének számító, 2008-ban eredeti formájában helyreállított millecentenáriumi turulszobrot. Ezt az ukrán állami címerre cserélik.

A KMKSZ megdöbbenéssel értesült a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának „állítólagos határozatáról, amely alapján eltávolították a munkácsi vár bástyáján felállított Turul-emlékművet” – áll a szervezet MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában. A döntést azért is furcsának tartják, mert a turulszobor a város vezetésének kezdeményezésére került vissza eredeti helyére még 2008-ban, „a közös történelmi múlt és a nemzetiségek békés egymás mellett élésének jegyében”.

Az UMDSZ elnöksége nyilatkozatában rámutat, a független Ukrajna évtizedei alatt először fordul elő, hogy „egy kárpátaljai önkormányzat nem arról dönt, hogy a magyarság kultúrájával, történelmével kapcsolatos emlékmű felállítását, netán helyreállítását engedélyezi”, hanem éppen ellenkezőleg, elrendeli annak lerombolását. A szövetség „határozott tiltakozását fejezi ki a döntéssel kapcsolatban”, és a határozat visszavonására szólította fel a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának tagjait.

A magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának döntését. Potápi Árpád János az MTI-hez eljuttatott közleményében sajnálatosnak nevezte, egy háború kellős közepén Munkács város vezetése számára az a legfontosabb, hogy lebontsa a helyi, valamint a kárpátaljai magyarság egyik kiemelt jelképének számító műemléket, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére.

Úgy fogalmazott: egy európai értékeket valló országban alapvető fontosságú a történelmi emlékművek és emlékhelyek kölcsönös tisztelete és megőrzése. A nemzeti kisebbségek vonatkozásában ez az egyik fokmérője az adott ország kisebbségpolitikájának – tette hozzá. Potápi Árpád János szerint ez a lépés az Ukrajnában dúló fegyveres agresszió idején rendkívül átgondolatlan és időszerűtlen, s a soknemzetiségű Kárpátalja stabilitása ellen hathat.

A magyar külügyminisztérium bekérette a budapesti ukrán ügyvivőt – közölte Szijjártó Péter miniszter. A tárcavezető a magyarokkal szembeni teljesen fölösleges provokációnak nevezte a szobor eltávolítását, s elmondta, hogy a kormányzó segítségét kérték az ügyben.

„Biztos vagyok benne, hogy ő erről nem tudott, az ő józansága, a korrekt megközelítése teljes mértékben ellentétben áll azzal, amit most provokáció szintjén műveltek. Ma az ukrán ügyvivőt be is kéretjük a külügyminisztériumba, hogy nála is tiltakozunk ezzel a lépéssel kapcsolatban” – mondta Szijjártó Péter.

A miniszter szerint annak, hogy ez kinek a provokációja, nincs jelentősége, nekik most az a feladatuk, hogy a kárpátaljai magyarok mellett kiálljanak. Erre a legjobb eszköz, hogy a KMKSZ-el folyamatos kapcsolatban állnak, a magyar főkonzulátusok ott vannak, és teljes kapacitással üzemelnek, s hogy a megyei kormányzóval jó viszonyt tartunk fenn, ami garantálni tudja a békés együttélést.

A munkácsi vár turulszobrát 1896-ban állították fel a hét millenniumi emlékmű egyikeként. A csehszlovák hatóságok 1924-ben bontottak le az emlékművet, a vidékre bevonuló Vörös Hadsereg pedig 1945-ben olvasztotta be a csaknem egytonnás bronzszobrot.  Az 1945-ben elpusztított szobor másolatát Belény Mihály szobrász készítette el. A visszaállítási projekt teljes finanszírozását Pákh Imre amerikai magyar üzletember biztosította.