Tanügyi törvény - Diákszervezet: esélyt a rehabilitációra!

A Tanulók Országos Tanácsa (CNE) arra kéri a szenátus tanügyi bizottságát, hogy a közoktatási törvény tervezetének felsőházi megvitatásakor törölje a jogszabályjavaslatból a diákok kizárására vonatkozó előírást. Állásfoglalásában a diákszervezet riasztónak nevezte a képviselőház tanügyi bizottságában elfogadott módosító indítványt, amely szerint a gyerekek súlyos fegyelmi vétség esetén kizárhatók az iskolából. Emlékeztettek arra, hogy ezt az előírást eredetileg az oktatási minisztérium sem támogatta.

„Az oktatásban a változásnak fejlődést kell jelentenie. Hogyan lehetséges ez, ha korlátozzuk az oktatáshoz való hozzáférést, és nem kínálunk esélyt a rehabilitációra?” - írják.

A diákszervezet leszögezte: az iskolai erőszak ellen nem a tanulók kizárásával kell fellépni, ezeket az eseteket pszichopedagógiai és szociális szempontból kell egyenként kivizsgálni.

Érettségi hittanból 

A közoktatási törvény tervezetének szerdai vitáján a képviselőház tanügyi bizottsága elfogadta azt a módosító javaslatot, hogy a humán osztályok diákjai hittanból is érettségizhessenek. Eszerint a hittant a szaknak megfelelő választható tantárgyak közé sorolják be a társadalomtudományi és filológia profilú osztályokban.

Egy másik elfogadott módosító javaslat szerint a diákok beiratkozása a hittanórákra a szülő/törvényes képviselő írásbeli kérésére történik. A döntés módosításához szintén írásbeli kérelem szükségeltetik. Ha a tanuló nem vesz részt a hittanórákon, a tanulmányi helyzetét a tantárgy figyelembe vétele nélkül zárják le. Ugyanez vonatkozik azokra a tanulókra is, akiknek objektív okokból nem biztosították a feltételeket a hittanórák látogatásához. Az a tanuló, aki nem vesz részt a hittanórákon, a tanítási órák idején nem hagyhatja el az iskola területét.

A hittant kizárólag szakképzett pedagógusok oktathatják az iskolákban - írja elő egy másik elfogadott javaslat.

Tiszteletben tartani a sokszínűséget 

A közoktatásban dolgozó pedagógusoknak kötelességük tiszteletben tartani a sokszínűséget annak érdekében, hogy a tanulókban befogadó és toleráns hozzáállást alakítsanak ki - döntötte el a bizottság.

Elfogadták azt a módosító javaslatot, hogy az aktív vagy nyugdíjas pedagógusok gyermekei mentesüljenek az egyetemi felvételi díj és a bentlakásdíj kifizetése alól.

Egy másik elfogadott módosítás szerint kifizetik az ingázó pedagógusok és a kisegítő személyzet utazási költségeit az oktatási minisztérium költségvetéséből.

Tiltakozik az AUR

Az új tanügyi törvények elleni tiltakozó felvonulást szervez május 6-án Bukarestben a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR). George Simion pártelnök szerdai sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta: csak így lehet elejét venni "Klaus Iohannis oktatással kapcsolatos abszurd terveinek". "Nemek közötti egyenlőség, sokszínűség, minden keresztény- és nemzetellenes fogalmat bele akarnak foglalni az oktatási törvényekbe" - fogalmazott. Hozzátette, az ellen is tiltakoznak, hogy az oktatási törvénytervezetek parlamenti vitájából kizárták a civil társadalom képviselőit.


 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Pénteken is folytatódott a közoktatási törvény tervezetének csütörtökön kezdődő cikkelyenkénti vitája a képviselőház tanügyi szakbizottságában. Csütörtökön az ülést hamarosan fel kellett függeszteni, mivel Ligia Deca oktatási miniszter időközben megváltoztatta az egyházak egyik módosító javaslatával kapcsolatos álláspontját. Arról az előírásról van szó, amely szerint a romániai oktatásban biztosítani kell a gondolat szabadságát, illetve az ideológiáktól, vallási dogmáktól és politikai tanoktól való függetlenséget.
Közhír