Táncház napja: szombaton Mérába várják az érdeklődőket

Táncház napja Székelyudvarhelyen 2022-ben
Az első városi táncházat 1972. május 6-án rendezték Budapesten. A kezdeményezés gyorsan terjedt a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarság körében. A Táncház Napjának első alkalmával a szervezők ország-világ előtt kívánták népszerűsíteni a táncházat, mint szórakozási, közösségi formát.

Az első alkalom után a Táncház Napját már országos érdeklődés kísérte, ezt követően a Hagyományok Háza és Baráti Köre felhívást tett közzé, hogy mind a Kárpát-medencei, mind pedig a diaszpórában élő magyarság is hasonló rendezvényekkel tegye emlékezetessé május első szombatját – írja sajtóközleményében az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.  Az alapítvány a Táncház Napja alkalmával több helyszínen készül programokkal: Csíkszeredában pénteken, május 3-án a Talentum Alapítvánnyal és az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesületével egy fergeteges programsorozattal készülnek – lesz néptánc flashmob, táncoktatás és természetesen táncház is. 

Kolozsvári területi irodájuk a Mérai Cifra Néptáncegyüttessel közreműködve hívja az érdeklődőket május 4-én, szombaton 20 órától, hogy együtt ünnepeljék ezt a napot Mérban. Várnak minden fiatalt egy ifjúsági folk-kvízre, amellyel céljuk, hogy a fiatal népzene- és néptánckedvelők a szórakozáson túl megismerjék egymást, az eseményt hatalmas táncházzal zárják. Gyergyóremetén szintén szombaton, május 4-én 19 órától táncház napi mulatság lesz a Bécsi Csűrben, ahol a Tarló zenekar muzsikál. Székelyudvarhelyen a Kaszaj Egyesülettel és az Udvarhelyi Táncházzal közös táncra hívnak minden néptánc- és népzenekedvelőt május 6-án, hétfőn 16 órától a Patkóba, ahol muzsikálnak az Udvarhelyi Népzeneműhely diákjai. Az alapítvány programjairól részleteket a www.ehh.ro oldalon találnak.