Kiállítás Brazíliából a Hagyományok Házában

Még egy hete sincs, hogy több száz érdeklődő jelenlétében a budapesti Hagyományok Háza megnyitotta a Szecesszió, art deco, népművészet című kiállítás kapuit, máris új, szintén női alkotókat felsorakoztató tárlat nyílt meg a héten a budapesti Brazil Nagykövetség jóvoltából.

Nagy érdeklődés kísérte február 6-án aTársadalmi vállalkozások – helyi identitás és tudás című kiállítás megnyitóját a Budai Vigadóban. A jeles eseményt – a szépszámú érdeklődő mellett – mintegy harminc ország nagykövete tisztelte meg jelenlétével.

Brazília, a világ hatodik legnépesebb országa nagyon sokat tesz a szociális feszültségek feloldásáért, s számos népjóléti programmal segíti a társadalom elmaradott rétegeinek felemelkedését. A kiállítás mintapéldája annak a fajta kulturális alapú gazdaságfejlesztésnek, mely példaértékű társadalmi felelősségvállalásról tesz tanúbizonyságot. 

A kiállításon bemutatott projektek sikeres példái a helyi kultúra megbecsülésének, a jövedelemteremtésnek, a társadalmi befogadásnak és a nők szerepvállalásának. A művészek helyi lakosok, akik bemutathatják, értékesíthetik termékeiket nagyobb múzeumokban és nemzetközi kiállításokon. Ezzel teremtenek új lehetőségeket, a nehezebb mezőgazdasági időszakokban pedig jövedelmet az alkotók számára, növelve ezáltal a munkában részt vevő nők önbecsülését is. 

A rendezők a társadalmi vállalkozói szellem kategóriáinak megfelelően tizenkét szekcióra osztották a tárlatot. Ezek között megjelennek az ország keleti részében fekvő Jequitinhonha-völgy hímző művészei, többük témája a magyar naiv művészek alkotásaival vethető össze. A falusi csipkeverők álarcai a mi mohácsi busóinkat idézik, melyeket ugyanúgy ünnepekkor öltenek fel a szereplők. Minden darabhoz külön történet kapcsolódik.

A Tocoiós-i szövők 1985 óta dolgoznak együtt, termékeik mindegyike kis mestermunka. Megtekinthetők az egykori őslakosok fonott vázái, s természetesen a napi használati eszközök, máshol a természet szeretete jelenik meg: színes textil papagájok köröznek a fonott kosarak felett.

A kiállítás egyik legérdekesebb része a hagyományos motívumok és anyagok megjelenése korunk divatjában. Természetes anyagokból készült nyakláncok, fülbevalók, ruha-kiegészítők sorakoznak a vitrinben, gazdag fotó-összeállítás mutatja be a tradicionális tárgyak szerepét mai életünkben. 

A bemutató március 6-áig várja az érdeklődőket, és ingyenesen tekinthető meg a Hagyományok Háza Halmos-Karsai termében – tájékoztat közleményében a Hagyományok Háza.