Szülőföldön magyarul: 100 ezer forint a támogatás

Szülőföldön magyarul: 100 ezer forint a támogatás
Megjelentek a magyar nemzetpolitikai államtitkárság Szülőföldön magyarul programjának idei felhívásai, amelyek értelmében az eddigi 22 400 forintról 100 ezer forintra emelkedik a külhoni magyar gyerekek oktatási-nevelési támogatása – jelentette be Potápi Árpád János kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kifejtette: az alapvető nemzetpolitikai és nemzetstratégiai célokat a háború okozta nehéz gazdasági helyzetben sem adja fel, és az anyanyelvi oktatás minden külhoni régióban a közösség megmaradásának garanciája. A támogatást azok az erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, horvátországi és muravidéki bölcsődések, óvodások, általános és középiskolás diákok, főiskolai és egyetemi hallgatók kaphatják, akik szülőföldjükön magyar nyelvű oktatásban, illetve nevelésben vesznek részt. A felhívások keddtől elérhetőek a www.kulhonimagyarok.hu és www.bgazrt.hu honlapokon. A támogatási kérelem utolsó postára adási dátuma 2023. május 24-e.

Potápi Árpád János, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a keddi sajtótájékoztatón kiemelte: a Szülőföldön magyarul program célja, hogy a szülők magyar tanítási nyelvű iskolába írassák a gyermekeket, ugyanis így nagyobb eséllyel tartják meg magyar identitásukat.

A támogatás összege eddig 22 400 forint volt, ez most 100 ezer forintra emelkedik. A juttatást mindig az adott tanév után folyósítják; a tervek szerint augusztus-szeptemberben megkapják az érintett családok ezt az összeget.

Az államtitkár elmondta: a külhoni partnerek lebonyolítóként vesznek részt a programban. Minden régióra külön felhívást hirdetnek, amely tartalmazza azt a címet, ahová a kérelmet el kell juttatni. A támogatási kérelem utolsó postára adási dátuma 2023. május 24-e – jelezte a politikus. Hozzátette: a korábbi 4 hét helyett most 6 hét áll rendelkezésre a benyújtásra. Az elbírálást követően a támogatás folyósítása banki átutalással történik. Ismertette: a 2021/2022-es tanévben 211 246 gyermek és fiatal részesült a támogatásban.

Potápi Árpád János felidézte: 2010-től az óvodások számára is biztosítják a támogatást, amelyet 2021-ben a bölcsődések számára is megnyitottak és a hallgatói támogatás összegét is 22 400 forintra növelték. A program újabb átalakítását a kárpátaljai régióval kezdték és a kárpátaljai magyar gyermekeknek és fiataloknak már az idei év elején 100 ezer forint összegű támogatást biztosítottak a korábbi 22 400 forint helyett.