Három pályázati felhívást hirdet a magyar nemzetpolitikai államtitkárság

Hárommilliárd forint keretösszeggel hirdetett meg három pályázati felhívást a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága hétfőn: az Együttműködő nemzet program, az Együttműködő nemzet diaszpóra program és a Kárpát-medencei testvértelepülési program pályázatainak benyújtási határideje április 3. – közölte az államtitkárságot vezető Potápi Árpád János budapesti sajtótájékoztatóján.

A nemzetpolitika alapja a folytonosság és a stabilitás – mutatott rá a politikus, hangsúlyozva: egységes nemzet akkor van, ha erős a magyarországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarság.Az Együttműködő nemzet program pályázatának keretösszege két milliárd forint, az Együttműködő nemzet diaszpóra program és a Kárpát-medencei testvértelepülési program esetében a teljes támogatási keretösszeg 500–500 millió forint – közölte az államtitkár. 

 Potápi Árpád János azt mondta: folyamatossá és kiszámíthatóvá tették a szervezetek támogatását, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy erős közösségek jöttek létre a Kárpát-medencében és a diaszpórában. A nemzetpolitikában folyamatos az építkezés, és ez mindenki javára vált, mert kiszámítható. A külhoni magyar közösségek tudják, hogy Magyarországra számíthatnak –jelentette ki.

 

Az államtitkár emlékeztetett: 2011-től hirdetnek pályázati felhívásokat a külhoni magyar szervezeteknek, eddig több mint 30 ezer tevékenységet támogattak. Tavaly 2571 pályázat megvalósítását segítették elő. 

Potápi Árpád János ismertette: az Együttműködő nemzet program két pályázatát a Kárpát-medencei, illetve a diaszpóraszervezeteknek és hétvégi magyar iskoláknak hirdetik meg. Az igényelhető támogatás mértéke 500 ezer – 2 millió forint; a kiírás keretében egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be. A külhoni magyar szervezetek tevékenységét támogatják az oktatás, a kultúra, az egyházak, a sport, az ifjúság és a közösségépítés területén.
 

Az Együttműködő nemzet diaszpóra program pályázatában az igényelhető támogatás mértéke 500 ezer – 5 millió forint. A pályázati kiírásban egy pályázó szintén csak egy pályázatot nyújthat be. A pályázattal a diaszpóraszervezeteket, a hétvégi magyar iskolákat és a cserkészetet egyaránt támogatják.
 

Potápi Árpád János szólt arról, hogy ebben a programban a támogatás mértéke azért magasabb, mint a Kárpát-medencei pályázat esetében, mert a diaszpóra szervezetei sehova máshova nem tudnak pályázni, míg a Kárpát-medencei magyar szervezetknek sokkal nagyobb a pályázati lehetőségük.
 

A Kárpát-medencei testvértelepülési program pályázatánál az igényelhető támogatás mértéke 500 ezer – 2 millió forint; a magyarországi és a külhoni magyar önkormányzatok közötti együttműködést támogatják ezzel a pályázattal.

Az államtitkár elmondta, a testvértelepülési program 2015-ös kezdete óta 703 magyarországi települési, vármegyei önkormányzat 1154 testvértelepülési kapcsolatot épített ki és erősített meg 684 határon túli településsel, megyével. Mindhárom felhívásnál a benyújtási határidő április 3., 14 óra; a megvalósítási időszak március 15-től 2025. március 14-ig tart. A pályázatokat elektronikus úton lehet benyújtani; a felhívás elérhető a www.kulhonimagyarok.hu és a www.bgazrt.hu oldalon.