Szombattól igényelhető a kedvezményes energiaár

Rosszul járnak a több lakással rendelkező tulajdonosok

Szombattól igényelhető a kedvezményes energiaár
Kedvezményes energiaárban részesülnek a nagy családok, az egyszülős családok és azok a személyek, akik a kezelésükhöz, felépülésükhöz elektromos orvosi készülékeket használnak. A rendelkezés december 17-től lép érvénybe. Az érintetteknek kérést és felelősségvállalási nyilatkozatot kell benyújtaniuk a szolgáltatóhoz – személyesen vagy online – annak érdekében, hogy a kompenzált árban részesülhessenek. Az igénylés benyújtására egyszer van szükség. Az árkompenzációt a kérés leadását követő hónaptól alkalmazzák. Rosszul járnak a két vagy még ennél több ingatlannal rendelkező lakástulajdonosok, mert ők csak egyetlen lakásra kérhetik a kedvezményes energiaárat. A második és az azt követő lakások esetében 1,3 lejt kell kWh-nként fizetni – tudtuk meg Nagy-Bege Zoltántól, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság alelnökétől (ANRE). A benyújtandó nyomtatványok elérhetőek mind az ANRE, mind az RMDSZ honlapján.

Kedvezményes energiaárban részesülnek a nagy családok és azok a személyek, akik a kezelésükhöz, felépülésükhöz elektromos orvosi eszközöket, készülékeket használnak – az RMDSZ családpolitikai intézkedései belekerültek az erről szóló jogszabályba. A rendelkezés szombattól, december 17-től lép érvénybe. Az érintetteknek kérést és felelősségvállalási nyilatkozatot kell benyújtaniuk a szolgáltatóhoz személyesen vagy online annak érdekében, hogy a kompenzált árban részesülhessenek. Az igénylés benyújtására egyszer van szükség. Az árkompenzációt a kérés leadását követő hónaptól alkalmazzák.

Azt követően, hogy megjelent a Hivatalos Közlönyben az a törvény, amely a villamos energia és földgáz felső árértékét szabályozza a 2023. január 1. és 2025. március 31. közötti időszakban jövő év január 1-jétől, a fogyasztástól függetlenül, 0,68 lei/kWh árat fognak fizetni a villamos energiáért a következő háztartási fogyasztók: a nagy családok, akik legalább három 18 év alatti gyermeket nevelnek vagy 18–26 év közötti fiatalt, akik még tanulnak; az egyszülős családok, akik legalább egy 18 év alatti gyereket nevelnek vagy 18–26 év közti fiatalt, akik még tanulnak; azok a személyek, akik a kezelésükhöz, felépülésükhöz elektromos orvosi eszközöket, készülékeket használnak; azok a személyek vagy családok, akik havi átlagfogyasztása maximum 100 kWh.

Azoknak a háztartási fogyasztóknak, akiknek havi fogyasztása 100–255 kWh között mozog, 0,80 lej/kWh árat kell fizetniük a villamos energiáért, a 255 és 300 kWh közötti fogyasztás 1,3 lej/kWh áron kerül kiszámlázásra. Abban az esetben, ha a havi fogyasztás meghaladja a 300 kWh-t, a teljes fogyasztásra 1,3 lej/kWh ár lesz alkalmazandó. Ezekben az esetekben a kompenzált ár alkalmazása automatikusan történik, nem szükséges igénylést benyújtani.

Egy fogyasztási pontra kérhető a kedvezmény

A hatósági ár csak az otthoni/lakóhelyi fogyasztási pontra vonatkozik. Az egyetlen fogyasztási ponttal rendelkező személy a havi fogyasztása alapján automatikusan részesül a kompenzált árból. Az a háztartási fogyasztó, akinek otthoni és lakóhelyi címe is van, a szolgáltatóhoz benyújtott nyilatkozatban a két fogyasztási pont valamelyikére kérheti a hatósági ár alkalmazását.

Sokan elkezdtek aggódni, hogy a kedvezményes villamosenergia-árra jogosult személyeknek nem sikerül időben benyújtani a kérvényt, hogy januártól már kedvezményes – 0,68 lejes – áron fizessék a villamos áramot kWh-nként. A Szabadság kérdésére Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) vezérigazgatója megnyugtatott: a kedvezményes energiaárra jogosult személyek már letölthetik a szükséges kérést, illetve nyilatkozatot az ANRE (www.anre.ro) és az RMDSZ honlapjáról is. A kitöltött iratokat online vagy személyesen is be lehet nyújtani az energiaszolgáltatóhoz. Azok a jogosultak, akik már decemberben benyújtják az iratokat, januártól csak 0,68 lejt fizetnek kWh-nként.

– Szerdán közzétettük az ANRE és az RMDSZ honlapján a kedvezményes villamosenergia-ár alkalmazására vonatkozó formanyomtatványokat. Négy kategória érintett a kérés és a nyilatkozat benyújtása ügyében. Azok a családok, ahol valaki árammal működő orvosi műszert használ, vagy ahol három kiskorú vagy tanulmányait folytató gyerek van, illetve ahol csak az egyik szülő neveli a gyerekeit. A negyedik kategóriába tartoznak azok a fogyasztók, akiknek több mint egy lakásra vagy fogyasztási pontra van szerződésük. A törvény előírja, hogy egy fogyasztó csak egy lakásra, azaz fogyasztási pontra jogosult az ársapkára. A szolgáltató arra a fogyasztási pontra alkalmazza a kedvezményes árat, amely a fogyasztó lakcíme is. Ha a fogyasztó nem ért ezzel egyet, akkor kell kérést benyújtani, hogy melyik fogyasztási pontra kéri az ársapkát. A második vagy azt követő lakásra 1,3 lejt fog fizetni. Azok a jogosultak, akik csak januárban nyújtják be a kérést, február 1-jétől fizetnek kedvezményes energiaárat. Nem kell benyújtani kérést azoknak a magánszemélyeknek vagy családoknak, akiknek havi fogyasztása nem haladja meg a 100 kWh-t, mivel esetükben mindenféleképpen a 0,68 lejes árral számláznak – nyilatkozta a Szabadságnak Nagy-Bege Zoltán, az ANRE alelnöke.

Mit tehetnek a bérlők?

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság pontosított arra vonatkozólag, mit tehetnek a bérlők, hogy ők is részesüljenek a kedvezményes árú villamos energiában. Ehhez arra van szükség, hogy a bérlők maguk kössenek szerződést a villamosenergia-szolgáltatóval. A lakástulajdonosokra vonatkozó kérés mellett a bérlőknek be kell mutatni az adóhatóság (ANAF) által láttamozott lakásbérlési szerződést, ami helyettesíti a saját felelősségre adott nyilatkozatot. Figyelembe véve, hogy a bérlő nevére kötött villamosenergia-szolgáltatási szerződés a bérlő távozásakor megszűnik, és a lakástulajdonos áram nélkül maradhat, Dumitru Chisăliţă igazságügyi szakértő szerint célszerű olyan bérleti szerződést kötni, amely meghatározott időre szól, és megállapítja a bérlő azon jogát, hogy szerződést kössön az áramszolgáltatóval. A szerződésnek azt is tartalmaznia kell, hogyan oldják meg a tulajdonos és a bérlő közötti esetleges nézeteltéréseket is. A bérleti szerződést minden esetben be kell nyújtani az adóügyi hatóságnál (ANAF), mert ez képezi a bérlő által az áramszolgáltatóval megkötendő szerződés alapját. A villamos energiára vonatkozó szerződésben feljegyzik, hogy a szerződést a bérlővel kötötték, így a bérleti szerződés az energiaszerződés szerves részévé válik (beleértve a bérbeadási szerződés azon záradékait is, amelyek feljogosítják a bérlőt a szerződés megkötésére vagy felbontására). Ilyen esetben a bérlő távozásakor a tulajdonos megkötheti a szerződést a saját nevében.