Havi három lejjel, éves szinten 36 lejjel nő a villanyáram ára

Havi három lejjel, éves szinten 36 lejjel nő a villanyáram ára
„A villanyáram árának mintegy 8 százalékos növekedése országos átlagot jelent, vannak régiók, ahol a drágulás üteme eléri a 15 százalékot, máshol azonban csak 5 százalékos, s van, ahol csökkent. Összességében véve havi 3 lejről van szó, évi 36 lejről” – nyilatkozta hétfőn Niculae Havrileț.

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) elnöke szerint a piaci árcsökkenés nem látszott meg kellőképpen a lakossági villanyszámlákon, még mindig látunk a szolgáltatók által kialkudott árnál kisebbeket. Mint magyarázta, ezek a dolgok a termelők és a szolgáltatók közötti megállapodáson múlnak.

Havrileț azt mondja, ez a mostani áremelés „se nem kicsi, se nem nagy”.

Annak kapcsán, hogy milyen mozgások várhatóak a piacon a télen, miután januártól teljesen megszűnik az árszabályozás, Havrileț a háztartási fogyasztásra szánt villanyáram 10 százaléka szabályozott jelenleg, ami „nem releváns, így nem lelsz mérvadó az eltűnése sem”. „Az ár nagyban függ majd attól, hogy a kosárba milyen arányban kerül bele újrahasznosítható energia, ami jelentős csökkenést eredményez, de függ a szolgáltatóktól is, hogy milyen árat tudnak kialkudni a termelőktől” – avatott be az ANRE elnöke.

Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a szakhatóságnak van egy árszámolója, amelynek segítségével minden fogyasztó meg tudja nézni, hogy milyen energiaárak vannak lakóhelyén, és ha egy másik szolgáltató ajánlata jobbnak tűnik, akkor válthat.