Szerb–magyar, norvég–román: fáradt csapatok randevúja

Csúcsrangadók is lesznek a Nemzetek Ligája 3. fordulójában

Szerb–magyar, norvég–román: fáradt csapatok randevúja
Két különlegesen izgalmas párharc is szerepel a labdarúgó Nemzetek Ligája hétvégén sorra kerülő harmadik fordulójának programjában: vasárnap összecsap egymással az angol és a belga, illetve a francia és a portugál válogatott. A magyar nemzeti együttes a csütörtöki Eb-pótselejtezők elődöntőiből szintén továbbjutó szerbekkel méri össze erejét idegenben, míg Románia az Európa-bajnokságnak csütörtökön ugyancsak búcsút mondó Norvégiához látogat.

A magyar és a szerb labdarúgó-válogatott is sikerrel vette csütörtökön az Európa-bajnoki pótselejtező első akadályát, így bár fáradtan, de elégedetten várhatja a két csapat az egymás elleni belgrádi vasárnap esti (román idő szerint 21.45-kor kezdődő) összecsapást a Nemzetek Ligája másodosztályát jelentő B divízióban.

A szerbek a bolgárokat verő magyaroknál is jobban megizzadtak Oslóban, ugyanis hoszszabbításra kényszerültek, amelyben végül 2–1-re múlták felül a norvégokat – a bolgár– magyarnál sokkal szórakoztatóbb és látványosabb meccsen. A Nemzetek Ligája harmadik fordulójában így meccsdöntő faktor lehet, hogy 72 órával az év eddigi legfontosabb találkozója után melyik együttes lesz a frissebb.

Marco Rossi szövetségi kapitány már a válogatott kerethirdetésekor elmondta, hogy három-négy játékost cserél meccsről meccsre, ebből kettő biztosra vehető. Egyrészt Sallai Rolandnak vissza kell térnie a Freiburghoz, hogy a helyi karanténszabályok betartásával rendelkezésére állhasson német klubjának a következő találkozón, másrészt az olasz szakvezető elárulta, hogy Willi Orbánnak az első meccs után mindenképpen pihenőt ad, mivel mérkőzéshiánnyal küzd, így minden bizonnyal ezúttal több időre lesz szüksége a regenerációhoz. Rajtuk kívül további egy-két változtatás várható.

A Nemzetek Ligája szeptemberi dupla fordulójában a magyarok Törökországból elhozták a három pontot, majd hazai pályán kikaptak Oroszországtól, a szerbek viszont még nyeretlenek a csoportban, mivel előbb vereséget szenvedtek Moszkvában, majd otthon gól nélküli döntetlent játszottak a törökökkel. Ez azt jelenti, hogy a magyarok döntetlennel biztosan megtartanák második helyüket a négyesben, győzelemmel pedig öt ponttal elhúznának a riválistól, azaz óriási lépést tennének a bennmaradás felé. Vereség esetén viszont a szerb csapat mindenképpen megelőzi a magyar válogatottat, amely így akár az utolsó helyre is visszacsúszhatna, amennyiben a másik mérkőzésen a törökök meglepetésre nyernének az orosz fővárosban.

A jelenlegi állás a B divízó 3. csoportjában: 1. Oroszország 6 pont, 2. MAGYARORSZÁG 3, 3. Törökország 1 (0–1), 4. Szerbia 1 (1–3).

 Szerbia és Magyarország között ez lesz az első hivatalos labdarúgó-mérkőzés. A negyedik fordulóban, jövő szerdán a magyarok a vb-negyeddöntős oroszok vendégei lesznek majd.

Ami a vasárnap este 7-kor (román idő szerint) kezdődő norvég–román találkozót illeti, ott épp fordított a helyzet, ugyanis két, az Eb-től való csütörtöki búcsú miatti frusztrált válogatott csap majd össze, amelyek ilyenformán az egymás elleni találkozón köszörülnék ki a csorbát. Ami nem kicsi – ezt mutatja az is, hogy a szerbektől elszenvedett vereség után Lars Lagerbäck, a norvég csapatot 2017 óta irányító 72 éves szövetségi kapitány benyújtotta a lemondását.

Egy esetleges oslói győzelemmel a román gárda megerősítené vezető helyét a tabellán, főleg, ha a játéknap másik mérkőzésén Ausztriának nem sikerül észak-írországi portyája. A norvég siker ezzel szemben azt jelentené, hogy az északiak a tabella élére ugornának, a döntetlen pedig egyik csapatnak sem jó: tálcán kínálnák a lehetőséget Ausztriának, s még jobban összekuszálódhatnak a számítások.

A szeptemberi első találkozón Románia hazai pályán 1–1-re végzett az északírekkel, majd az Ausztriában elért 3–2-es sikerrel ugrott a csoport élére. A norvégok viszont éppen Ausztriától kaptak ki otthon 2–1-re, aztán idegenben 5–1-gyel ütötték ki Észak-Írország legjobbjait.

A B divízió 1. csoportjának állása: 1. Románia 4 pont, 2. Ausztria 3, 3. Norvégia 3, 4. Észak-Írország 1.

A visszavágók első fordulójában, október 13-án Románia itthon játszik, Ploieşti-en Ausztriát fogadja.

Mint ismeretes, a csoport utolsó helyezettje kiesik a C divízióba, míg az első hely megszerzésének az élvonalba jutáson túl is nagy fontossága van, mivel azzal akár vb-pótselejtezős helyet is lehet szerezni. A két legjobb olyan csoportgyőztes ugyanis, amely a jövő novemberben záruló vb-selejtezőkön nem végez az automatikus kijutást jelentő első vagy a pótselejtezőt eredményező második helyen, pótselejtezőt játszhat a 2022-es, katari vb-re.

Ami a további hétvégi NL-meccseket illeti, a francia–portugál párharc több szempontból is pikáns lesz: egyrészt a franciák a világbajnokok, a portugálok pedig a címvédők és egyben az Európa-bajnokok, másrészt a 2021-re halasztott kontinensviadalon is ugyanabban a négyesben szerepel majd a két válogatott – Budapesten. A két csapat a svédek és a vb-ezüstérmes horvátok legyőzésével egyformán százszázalékosan rajtolt a szeptemberi dupla fordulóban, így összecsapásuk tétje a kvartett első helye.

Anglia és Belgium legutóbb két éve, az oroszországi világbajnokságon találkozott, de akkor kétszer is: utóbbi a csoportkörben 1–0-ra, majd a bronzmérkőzésen 2–0-ra nyert. A belgák jelenleg vezetik a világranglistát, viszont csütörtökön megszakadt 12 mérkőzésen át tartó győzelmi sorozatuk, ugyanis hazai pályán 1–1-es döntetlent játszottak – igaz, legjobbjaik nélkül – Elefántcsontpart válogatottjával barátságos meccsen. Ugyanebben a csoportban szerepel Izland, a magyarok Eb-pótselejtezős ellenfele, amely a vb-elődöntős csapatoktól elszenvedett két vereséggel rajtolt szeptemberben, így most hazai pályán Dánia ellen szeretne javítani, hogy elmozduljon a sereghajtó pozícióból.

A hétvégi program: Nemzetek Ligája, 3. forduló:

szombat: A divízió, 4. csoport: Ukrajna–Németország, Spanyolország–Svájc; C divízió, 1. csoport: Luxemburg–Ciprus, Montenegró–Azerbajdzsán; D divízió, 1. csoport: Feröerszigetek–Lettország, Andorra–Málta; 2. csoport: Liechtenstein–Gibraltár;

vasárnap: A divízió, 1. csoport: Bosznia-Hercegovina–Hollandia, Lengyelország–Olaszország; 2. csoport: Anglia–Belgium, Izland–Dánia; 3. csoport: Horvátország–Svédország, Franciaország–Portugália; B divízió, 2. csoport: Izrael–Csehország, Skócia–Szlovákia; 4. csoport: Írország–Wales, Finnország–Bulgária; C divízió, 2. csoport: Észtország–Észak-Macedónia, Örményország–Grúzia; 3. csoport: Koszovó–Szlovénia, Görögország–Moldova; 4. csoport: Kazahsztán–Albánia, Litvánia–Fehéroroszország.