CSODA WOLVERHAMPTONBAN: NÉGYGÓLOS DIADAL, 69 ÉV UTÁN MAGYAR FOCIGYŐZELEM ANGLIÁBAN

CSODA WOLVERHAMPTONBAN: NÉGYGÓLOS DIADAL, 69 ÉV UTÁN MAGYAR FOCIGYŐZELEM ANGLIÁBAN
A magyar labdarúgó-válogatott kedden 4–0-ra nyert Anglia vendégeként a Nemzetek Ligája A-divíziójának negyedik fordulójában, így 69 év után diadalmaskodott újra a szigetországban, sikerével pedig a 3. csoport élére ugrott.

A nemzeti együttes legutóbb 1953-ban győzött Angliában, akkor az Évszázad mérkőzésén a Puskás Ferenc fémjelezte Aranycsapat diadalmaskodott 6:3-ra.

A wolverhamptoni találkozón Sallai Roland duplázott, a hajrában betalált még Nagy Zsolt és Gazdag Dániel is.

Mivel a csoport másik meccsén a németek 5–2-re verték az Európa-bajnok olaszokat, a magyar együttes az élre ugrott, és a csoportgyőzelemért játszhat szeptember 23-án, amikor a németek vendége lesz Lipcsében, majd három nappal később az olaszokat fogadja.

A Molineux Stadionban 28 839 néző tekintette meg a francia Clément Turpin vezette.

A hazaiak himnusza alatt az angol szurkolók a szigetország lobogóját formázó élőképpel köszöntötték kedvenceiket, ugyanakkor meglehetősen sportszerűtlenül viselkedtek addig, amíg a magyar himnusz szólt: előbb fütyültek, majd hangosan kiabáltak és énekeltek közben.

varosnapokHirdetés

Az első percekben máris látható volt, hogy az angolok semmit sem akarnak a véletlenre bízni, igyekeztek folyamatosan a magyarok térfelén tartani a labdát, és nyomást helyezni a vendégvédelemre. Két lehetőséget ki is dolgoztak, de előbb a befejezésbe csúszott hiba, majd Dibusz Dénes kezében halt el a próbálkozás. Negyedóra elteltével egy veszélytelennek tűnő szituációban Styles Callum harcolt ki szabadrúgást, amelyet Szoboszlai Dominik végzett el és a védő John Stones és Aaron Ramsdale kapus „segítségével” Sallai Roland hat méterről tüzelt és megszerezte a magyarok vezető gólját a 16. percben (0–1).

A folytatásban Marco Rossi együttese igyekezett továbbra is kompakt módon védekezni és kevés területet hagyni a házigazdák gyors játékosai számára. Az angolok ezzel együtt egy-két alkalommal veszélyeztettek, egyszer nagy helyzetben Bukayo Saka és Jude Bellingham egymást szerelte le a magyarok tizenhatosánál. A másik oldalon Szalai Ádám harcolt ki mesteri módon egy szabadrúgást, amelynek elvégzése után Reece Jamesnek a gólvonalról kellett kifejelnie a labdát. Az ellenakciónál Jarrod Bowen lódulhatott meg, de a hátra sprintelő Szoboszlai nagyszerűen tisztázott előle a tizenhatoson belül.

A félidő hajrájához érve még veszélyesebbé vált a hazaiak játéka, legnagyobb helyzetük viszont az volt, amikor a menteni igyekvő Willi Orbán a saját kapuja felé fejelte az oldalról beadott labdát: Dibusz résen és jó helyen volt, bravúrral hárított.

Fordulás után változatlanul folyamatos nyomás alatt volt a magyarok kapuja, de a védekezés továbbra is rendben volt, igaz, néhány alkalommal kevés hiányzott az angoloknak az egyenlítéshez. Rossi tanítványai többségében jól és nagyon hatékonyan szűkítették a területet a saját térfelükön, ezzel a játékkal pedig komolyan meggyűlt az angolok baja. A magyarok szövetségi kapitánya végig a technikai zóna széléről irányított, egyszer annyira hevesen vitatva a játékvezető ítéletét, hogy sárga lapot is kapott.

A hazaiak számára a 70. perc hozta el a hidegzuhanyt, egy magyar ellentámadás végén ugyanis Sallai ismét eredményes volt: a csereként beállt Ádám Martin lódult meg a jobb oldalon, harcosan megtartotta a labdát, majd tökéletesen centerezett a középen érkező Sallainak, aki jobb külsővel a kapuba bombázott a vetődő Ramsdale mellett (0–2). Ezt már a hazai közönség sem nézte el a kedvenceknek, többen nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illették a háromoroszlánosok teljesítményét.

Az angol futballisták is érezték, hogy nem hagyhatják annyiban a meccset, jóval nagyobb sebességre kapcsoltak és sorra dolgozták ki a kisebb-nagyobb lehetőségeket, hamarosan azonban Nagy Zsolt gólja már-már kegyelemdöféssel ért fel a számukra. A 80. percben egy jobb oldali beadást Nego Loïc fejelte kapura, de a védőről levágódó labda Ádám elé került, aki lekészítette a tizenhatos bal oldalánál érkező Nagy Zsoltnak, a felcsúti játékos pedig kapásból a rövid alsó sarokba lőtte a labdát (0–3).

A házigazdák ráadásul két perc múlva emberhátrányba is kerültek (Stones megkapta a második sárga lapját), így a slusszpoén Gazdag Dánielé lett, aki az utolsó előtti percben lépett ki egy indítással, jól fedezte a labdát, majd nagyon higgadtan a kapuba perdített a kifutó Ramsdale felett, és beállította a végeredményt (0–4).

Az angol játékosok a közönség hangos pfújolása és fütyülése kíséretében hagyták el a pályát, míg a magyarok a maroknyi Angliába elutazott szurkolójukkal együtt énekelték el a himnuszt, s ünnepelték a teljesen megérdemelt sikert.

Az olasz Marco Rossi szövetségi kapitány irányította magyar válogatott összeállítása: Dibusz Dénes – Lang Ádám, Willi Orbán, Szalai Attila – Fiola Attila, Styles Callum (56. perc Nagy Ádám), Schäfer András, Nagy Zsolt – Sallai Roland (78. perc Nego Loïc), Szoboszlai Dominik (56. perc Gazdag Dániel) – Szalai Ádám (68. perc Ádám Martin).

Eredmények, Nemzetek Ligája, A-divízió, 3. csoport, 4. forduló: • Anglia–Magyarország 0–4 (gól: Sallai Roland 2 – 16. és 70., Nagy Zsolt – 80., valamint Gazdag Dániel – 89. perc; kiállítva: John Stones – 82. perc) • Németország–Olaszország 5–2 (Joshua Kimmich – 10., Ílkay Gündogan – 45. + 4., 11 m, Thomas Müller – 51., továbbá Timo Werner 2 – 63. és 69. perc, illetve Wilfried Gnonto – 78. és Alessandro Bastoni – 94. perc). Az állás:

1.      Magyarország      4       2       1       1       7–3   7

2.      Németország        4       1       3       0       8–5   6

3.      Olaszország         4       1       2       1       5–7   5

4.      Anglia        4       0       2       2       1–6   2

Borítókép: A magyar csapat tagjai győzelmüket ünneplik – FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A magyar labdarúgó-válogatott szombaton 0–0-s döntetlent játszott Montenegró vendégeként Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen. Marco Rossi szövetségi kapitány csapata a pontosztozkodással – jobb gólkülönbségének köszönhetően – megőrizte második helyét a csoportban Montenegró előtt, amely eggyel több mérkőzést játszott. A nemzeti együttes négy találkozó után is nyeretlen Montenegróval szemben, viszont idegenben a harmadik meccsen először nem kapott ki.
Sport