Szentendrei festők Kolozsváron

Szentendrei festők Kolozsváron
A többévtizedes hagyománnyal rendelkező, nemzetközi szinten elismert szentendrei művésztelep mutatkozott be Kolozsváron, a Művészeti Múzeumban szervezett Kortárs szentendrei képzőművészek című tárlaton. A kiállítás anyagába 13 elismert, az idősebb generációt képviselő alkotó munkái kerültek be, akik ízelítőt adtak a magyarországi városban folyó alkotómunkáról és a kortárs festészet irányairól. Szentendre és Kolozsvár kapcsolata nem újkeletű, számos helyi művész állított már ki a magyarországi város különböző galériáiban, de a művésztelep és a Művészeti Múzeum sem először dolgozik együtt, tavaly a Hollósy Simon-kiállítás kapcsán már volt köztük együttműködés.

Lucian Nastasă-Kovács, a kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója a péntek délutáni kiállításmegnyitón arra biztatta a közönséget, hogyha legközelebb Magyarországon, Budapesten járnak, mindenféleképpen látogassanak el a varázslatos Szentendrére is. Mint mondta, ő és Iakob Attila, a múzeum munkatársa tavaly kérték fel a szentendreieket arra, hogy összetett kiállításon mutassák be az ottani festők alkotásait. Ezután Iakob Attila és Szakács Imre szentendrei festőművész, a kiállítás kurátori szerepét vállalva többször találkoztak a művésztelepen, amely találkozókon összeállították a most látható anyagot, mondta a múzeum igazgatója.

Szakács Imre megköszönte a múzeum kezdeményezését, majd kifejtett reményét, miszerint további kiállításokat szervezhetnek és ragyogó együttműködés elébe nézhetnek. „Delacroix francia festőóriás szerint a kép első feladata, hogy ünnep legyen a szem számára. Ezt kívánom önöknek is, hogy ünnep legyen mindannyiunk számára ez a kiállítás”, fogalmazott Szakács Imre.

A megnyitón jelen volt Sólyomné Gyürk Dorottya, Szentendre alpolgármestere is, aki a művésztelep kialakulásának körülményeit ecsetelte. Az alpolgármester, Németh Lajos professzort idézve, hangsúlyozta: Szentendre nélkül nincs modern magyar festészet. Az alpolgármester szerint a több évtizedes hagyomány és az aktív kortárs alkotótevékenység az, ami Szentendrét kiemelt képzőművészeti központtá teszi, Kolozsvár is hasonlóan elismert központtá vált az elmúlt 30 évben, gazdag hagyományai és nagyon tehetséges fiatal művészei vannak, olyan nemzetközi sikerekkel, amikről más közép-kelet-európai alkotók csak álmodnak.

A kiállításmegnyitón felszólalt Demeter Katalin, Magyarország kolozsvári konzulja is, aki szintén méltatta a két város együttműködését.

A Kolozsvári Magyar Napok programjába illeszkedő kiállítás szeptember 15-ig látogatható a Művészeti Múzeumban (Főtér 30. szám), szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között.

(Borítókép: Szeptember közepéig látogatható a szentendreiek tárlata. Fotó: KMN)