Sepert eleget a hanyag kivitelező, újra járható a zsoboki út

Vákár István: a pluszköltség az útépítőt terheli

Sepert eleget a hanyag kivitelező, újra járható a zsoboki út
Gépekkel lesöpörték a Sárvásár–Zsobok közötti útra az E60-as országúttól a zsoboki vonatállomásig terjedő 2800 méteres szakaszon szórt vastag kőréteget, miután a nem megfelelő munkálatot Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke kifogásolta a kivitelezőnél: az útépítő vállalatcsoport igazgatóját a múlt hét közepén a helyszínen szembesítette a munkálatok minőségével követelve az út járhatóvá tételét. Bár azután a kavicsot elseperték, még péntekre virradóra is sáncba csúszott egy autó a rosszul kezelt útszakaszon, de azóta megismételték a seprést, miután az alelnök nem tágított. Több tucatnyi tonna kő ment kárba, és az út sem olyan, mint volt a „megerősítés” előtt, de Vákár István és Gál-Máté István váralmási polgármester egybehangzó véleménye szerint legalább már nem balesetveszélyes. A keletkezett többletköltség a kivitelezőt terheli, a hanyag munkálatot pedig tavasszal megfelelően elvégzik.

Európai támogatású programban újították fel a Zsobokra vezető utat néhány évvel ezelőtt, ennek részét képezte volna az a megerősítő munkálat, amelyet most rosszul végeztek el. Ez a munkálat azt feltételezte volna, hogy a megfelelő mennyiségű szénhidrogén alapú kötőanyaggal (pl. bitumenemulzióval) meglocsolt aszfaltra megfelelő méretű kavicsokból megfelelő vastagságú réteget szórnak megfelelő időjárási körülmények között. Létezik ugyan olyan kötőanyag, amelyet nedves felületre is fel lehet vinni (de nem esőben), akár 5 fokos hőmérsékleten is, csakhogy a Vlegyásza közelében – így a szóban forgó útszakaszon is – az októberi éjszakák rendszeresen nagyon hűvösek, az idén már negatív hőmérsékleti értékeket is jegyeztek. A kötőanyag mennyiségét a megerősíteni kívánt aszfalt minősége, a kavics méretei és formája függvényében kell meghatározni, a rá szórt kavics mennyiségét pedig úgy kell kiszámolni, hogy egyetlen rétegben kavics kavics mellett fedje az aszfaltréteget. A kavics ugyanakkor magassága kétharmadáig kellene belesüllyedjen a kötőanyagba. A szóban forgó útszakaszon kiszórt kavicsréteg viszont túl vastag volt, a kavicsok zöme nem is érintkezhetett a kötőanyaggal, nemhogy belesüllyedjen. Az összes félreszámolt tényező és a túl hűvös időjárás nem tette lehetővé, hogy a közlekedő autók úgymond „elvégezzék a munka rájuk eső részét”, vagyis súlyukkal tovább segítsék a kavics megfelelő beágyazódását. Ez annál kevésbé sikerülhetett, mert kifejezetten veszélyessé vált a nem megfelelően kezelt útszakasz, ráadásul a járművek kerekei megteltek kaviccsal, ami még 50 kilométer megtétele után sem potyogott le teljesen, így aki csak tehette, akár 15-20 kilométert is került inkább, minthogy ezen a szakaszon közlekedjen.

Vákár István: a feleslegesen kiszórt kavics, az út söprésének költségei a kivitelezőt terhelik

A Váralmási Polgármesteri Hivatal a fogyasztóvédelemtől a rendőrségen át a Kolozs Megyei Tanácsig minden lehetséges hatóságnál panaszt tett. Másnap seprőgéppel végigsöpörték a utat, valamennyi kavicsot eltávolítva az úttestről. Miután Gál-Máté István váralmási polgármester és hivatala jelezte neki is a problémát, Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke a kivitelezővel a helyszínre látogatott, és kérte, tegyék meg a szükséges lépéseket ahhoz, hogy az út – ha az eredeti állapotába már nem is kerülhet vissza, de legalább – járható legyen. Így került sor arra, hogy az utat leseperjék, majd mivel a megyei tanács alelnöke elégedetlen volt az eredménnyel, megismételjék a műveletet. Ugyanakkor azt is jelezte a kivitelezőnek, figyeljenek oda a kiszórandó kavics méretére, mert amit itt használtak, túl nagy volt. Mint Vákár István lapunknak elmondta, a feleslegesen kiszórt kavics, az út söprésének költségei a kivitelezőt terhelik, pontosabban az útjavítási projektben annakidején kötelezően előírt letét, az úgynevezett jó kivitelezési garanciaalap (mely a teljes projekt értékének 10%-ával egyenlő) terhére számolják el. A megyei tanácsi alelnök szerint most az út járható, az elöljáró ugyanakkor úgy véli, a gondatlanul elvégzett munkálat mégsem volt teljességgel hiábavaló, hiszen a kötőanyag befolyt az aszfalt repedéseibe, amelyek így a közelgő tél idején beszivárgó víz és fagypont körül ingadozó hőmérsékletek miatt nem fognak tovább mélyülni, bár természetesen új repedések keletkezhetnek tavaszig. Amikor viszont sor kerül majd a most hanyagul elvégzett munkálat helyes kivitelezésére: mint megtudtuk, aszfaltréteg ugyan nem kerül majd erre az útszakaszra, de a kötőanyag alkalmazásával és kavicsszórással járó megerősítő munkálatot megfelelő minőségben el kell végeznie a kivitelezőnek, ugyanakkor egy évvel meghosszabbodik az útszakaszra eredetileg vállalt garanciaidő.

Vákár István azt is elmondta, bár minden munkálat esetében megtörténik annak átvétele a megrendelő megyei tanács által, intézménye képviselői nem lehetnek jelen a megye teljes területén minden munkálat minden egyes mozzanatánál, ezért köszönik Gál-Máté Istvánnak, hogy időben jelezte a problémát, és hasonló hozzáállásra kéri Kolozs megye minden önkormányzatát. – Így sokkal jobb esélyekkel tudunk lépni az egyes problémás ügyekben valamilyen, lehetőleg a legjobb megoldás felé – fejtette ki a tanács alelnöke.

Gál-Máté István végigjárta autóval az érintett útszakaszt: – Most sem tökéletes, de nagyjából le van takarítva a kavics, ami maradt, az már bele van ragadva a kötőanyagba. Járható az út, most már nem balesetveszélyes.