80 millió eurós úthálózat fejlesztésbe kezd a Kolozs Megyei Tanács

80 millió eurós úthálózat fejlesztésbe kezd a Kolozs Megyei Tanács
Kiterjedt úthálózat fejlesztési program támogatási szerződését írják alá ma Bukarestben a Kolozs Megyei Tanács és a Fejlesztési Minisztérium képviselői – tájékoztat az RMDSZ Kolozs megyei szervezete. A támogatást elsősorban a vidéki települések bekötőútjainak a kiépítésére és a nemzetközi útvonalakba történő bekapcsolásra használhatják fel. A szerződés megkötésétől számított három éven belül több mint 100 kilométer utat adnak majd át.

„A projekt neve Ten-T, Európai Közlekedési Hálózat, amelynek stratégiai értelme, hogy megyei utakat összeköt országutakkal, majd végül az európai csatornákkal is. Az egyik szívügyemmé vált, ugyanis sokat harcoltam azért, hogy a projekt megvalósuljon, hiszen már kétszer vakvágányra futottunk. Első alkalommal a Szatmár és Bihar megyei RMDSZ-es kollégáknak köszönhetően megakadályoztuk a projekt kudarcát. A második alkalommal Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke figyelmeztetett, hogy 100%-os önrészt fognak kérni tőlünk. Ekkor kisebb nagyobb cirkuszokkal sikerült megoldani ezt a problémát, és jelenleg úgy állunk, hogy december 18-án hivatalosan is aláírják a projekt szerződését és végre elkezdhetjük a munkát” – tudtuk meg Vákár Istvántól, a Kolozs Megyei Tanács alelnökétől. A projekt szerződését ma írják alá Bukarestben.

Az alelnök elmondta, Kolozs megyében a projekt 108 kilométernyi út felújítását jelenti. A Bihari út, amely Kolozs megyében a Dregán-völgyénél kezdődik és Szilágy megye felé vezet, ez Kolozs megye nyugati részén helyezkedik el. A második szakasz a Besztercei út felújításaként szerepel a projektben. Ez a szakasz a Mezőséget érinti, ugyanis a Habadok-Buza-Cege-Pete-Palatka-Vajdakamarás útszakaszt foglalja magába, amely a főútra kiérve fejeződik be, ugyanakkor Kötelend-Nemeszsuk-Bonchida-Válaszút-Borsa-Esküllő-Szilágy megye útszakasz is bekerült a projektbe.

„Ez a projekt gazdasági fellendülést is hozhat a mezőségi falvaknak, ugyanis az úthálózat felújítása által ezek a településeket is sokkal könnyebben meg lehet majd közelíteni, és mivel ott még a földterületek viszonylag alacsonyabb áron vannak és kihasználatlanok,nagyobb befektetésekre is alkalmasabbak lesznek” – nyilatkozta Vákár István.