Rutte: Románia akkor csatlakozhat Schengenhez, amikor készen áll

Rutte: Románia akkor csatlakozhat  Schengenhez, amikor készen áll
Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának elvileg semmi akadálya – akkor fog megtörténni, amikor a két ország készen áll rá – emelte ki Mark Rutte holland miniszterelnök a parlamenten tartott csütörtöki felszólalásában. Rutte kifejtette azt is, mindkét ország esetében szükség van az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) aktualizálására, számolt be az Agerpres hírügynökség. Ez Románia esetében most zajlik, Bulgária esetében viszont nem, ami problémát jelent – derül ki a holland törvényhozás honlapján idézett miniszterelnöki nyilatkozatból. Amint arról beszámoltunk, a holland parlament olyan állásfoglalást fogadott el csütörtökön, amely szerint Hollandiának nem kellene megszavaznia Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.

A holland kormányfő azt is kijelentette beszédében, nem zárultak le a schengeni csatlakozáshoz szükséges ellenőrzési mechanizmus keretében folyamatban lévő látogatások. „Hollandia nem fog akadályt jelenteni, de ugyanakkor szigorúnak, korrektnek és elkötelezettnek kell lennie” – hangsúlyozta Mark Rutte.

Sophia in'T Veld, aki a Renew képviselőcsoport koordinátora az Európai Parlament Állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságában (LIBE), arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, a holland kormánypártok zöme nem akarja a két ország schengeni csatlakozását, és attól tart, hogy a holland miniszterelnök „nagyon keveset fog tenni annak érdekében, hogy rábírja a holland parlamentet” Románia és Bulgária kérelmének elfogadására.

„Értsék meg, hogy nem ellenzi mindenki Hollandiában. Az én pártom (a 66-os Demokraták – szerk. megj.) azt akarja, hogy Románia és Bulgária azonnal csatlakozzon Schengenhez, de a kormánypártok zöme nem akarja ezt” – fogalmazott a holland politikus.

Az Európai Parlament (EP) kedden fogadta el a Románia és Bulgária haladéktalan schengeni csatlakozását támogató, nem kötelező jogi erejű határozatát. A határozatban az EP megállapítja, a schengeni térség „az Európai Unió egyik legnagyobb vívmánya”, és bírálja a tagállamokat, amiért még nem döntöttek Románia és Bulgária felvételéről, annak ellenére, hogy ez a két ország már hosszú ideje teljesíti a csatlakozás feltételeit. A belső határellenőrzés fenntartása diszkriminatív, s negatívan hat a munkavállalók és a polgárok életére; az import, az export és az áruk szabad mozgásának akadályozása az EU egységes piacának is árt – olvasható a határozatban.

A schengeni térség bővítéséhez az ET egyöntetű döntésére van szükség. Jelenleg Bulgária, Horvátország, Ciprus, Írország és Románia kivételével az EU valamennyi tagállama tagja a schengeni övezetnek. Emellett tagja a térségnek Izland, Norvégia, Svájc és Liechtenstein is.

Bukarest méltatlankodik…

Értetlenül, méltatlankodva reagáltak a bukaresti vezetők arra, hogy Hollandia - a korrupcióval és szervezett bűnözéssel kapcsolatos aggályait hangoztatva - továbbra is hátráltatja Románia és Bulgária felvételét a határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata (PSD) házelnök Romániát és a románokat sértő igazságtalanságként értékelte, hogy Hollandia ismét meg akarja akadályozni országa felvételét az Európán belüli szabad mozgást lehetővé tető térségbe. Leszögezte: sosem fogja elfogadni, hogy bármilyen más - főleg európai - ország Románia fejlődésének útját állja, olyan körülmények között, amikor Románia teljesíti a schengeni csatlakozás feltételeit, és „példás módon teljesítette kötelességét” az ukrajnai háború kapcsán fenyegető élelmezési válság elkerülése érdekében.

Nicolae Ciuca liberális (PNL) miniszterelnök szerint Hollandia képviselői a helyszínen is bármikor meggyőződhetnek arról, hogy Románia felkészült a schengeni csatlakozásra. A jogállamiság, a korrupció és a szervezett bűnözés kapcsán a kormányfő azt hangoztatta, a Bukarest által újonnan elfogadott igazságügyi törvénycsomag mindenben megfelel az uniós követelményeknek.

A párt első alelnöke, Rares Bogdan EP-képviselő rámutatott, a holland határozat éles ellentétben áll az EP-ben megszavazott állásfoglalással. Szerinte elfogadhatatlan, hogy ismét elutasítsák országa schengeni csatlakozását, ha pedig ez bekövetkezik, akkor „Románia is fenntartja a jogot, hogy gyökeresen megváltoztassa eddigi magatartását”. A PNL politikusa felkérte a Romániában működő 22 ezer holland cég üzleti partnereit, hogy „segítsenek nyomást gyakorolni” Hágára.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes szerint a schengeni csatlakozás technikai feltételeit Románia több mint egy évtizede teljesíti, de időközben „egyesek további feltételeket találtak ki”, az igazságügyi reformhoz, az úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmushoz kötötték (CVM) a jóváhagyást. Leszögezte: felelőtlenség lenne ebben a pillanatban kudarcról beszélni. Úgy vélekedett: a - schengeni csatlakozás ügyében illetékes - bel- és igazságügyi EU-tanács soron következő, december 8-i miniszteri üléséig megszülethet a döntés a CVM lezárásáról, és ezáltal Rutte miniszterelnök is meggyőződhet arról, hogy jogállamisági aggályai alaptalanok.

Azt követően éledtek fel a schengeni remények, hogy idén a csatlakozást korábban ellenző Németország és Franciaország részéről is bátorító jelzések érkeztek. Bogdan Aurescu külügyminiszter szerint Finnország sem fog már vétót emelni, miután a román diplomácia is közbenjárt Törökországnál a finn és svéd NATO-tagság elfogadása érdekében.