Rövidesen épülhet az Erdélyi Történeti Múzeum új épülete

2026-ban már egy „újgenerációs” múzeumot látogathatnak Szászfenesen

Rövidesen épülhet az Erdélyi Történeti Múzeum új épülete
Október elsején hivatalosan elkezdődhet az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum (MNIT) által kezdeményezett nagyszabású múzeumépítési projekt, amelyre az országos helyreállítási tervből (PNRR) nyert támogatást az intézmény. Geanina Simion, a MNIT közönségkapcsolatok részlegének vezetője érdeklődésünkre elmondta: az új múzeumépület a lehető legkorszerűbb kiállítóterekkel, restauráló műhelyek berendezésére alkalmas helyiségekkel rendelkezik majd, és az európai szabványoknak megfelelő körülményeket biztosít a gyűjtemények tárolására is. A Karolina téri múzeumépületben ugyanis nincs elegendő hely sem a műtárgyak, sem a szakmai személyzet számára. A háromszintesre tervezett épületegyüttest Szászfenesen építik meg, az ottani önkormányzat körülbelül egy évvel ezelőtt adott át egy 12 ezer négyzetméteres telket erre a célra. A belvárosi, Karolina téri épületet is tovább használja majd a múzeum, főleg időszakos kiállítások bemutatására.

Az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum (MNIT) a PNRR keretében benyújtott pályázatban az Erdélyi identitások és konfliktusok múzeuma elnevezést jelölte meg az új épületegyüttes neveként; amint Felix Marcu múzeumigazgató a sajtónak több alkalommal kiemelte, ez az elnevezés azzal függ össze, hogy a projektre az elnyomással és konfliktusokkal kapcsolatos múzeumok és emlékhelyek korszerűsítése/kialakítása kategória keretében hívtak le támogatást, a kulturális turizmus fejlesztése céljából.

A PNRR-ben szereplő leírás szerint az új múzeum az erdélyi nemzetiségek történelmét, a közöttük levő interakciót és az együttélést hivatott bemutatni – nem a nemzetiségi viszálykodások sorát emelné ki, amint attól többen tartottak, amikor a pályázatnak híre ment.

A történeti múzeumnak több mint 450 ezer műtárgya van, de nagyon kevés tárhellyel rendelkezik, és a belvárosi épületben a raktárhelyiségek nem a legalkalmasabbak a gyűjtemények tárolására, a restaurátori műhelyekre is ráfér a korszerűsítés, illetve a helyhiány miatt nem lehet a kollekciókat sem megfelelően bemutatni – emelte ki lapunknak Geanina Simion, a MNIT közönségkapcsolatokért felelős vezetője.

A történeti múzeumnak a Szászfenesen épülő új épülete háromszintes lenne, 8 ezer négyzetméternyi hasznos felülettel, illetve parkolót, zöldövezetet is kialakítanának körülötte. A múzeumépítési projekt indulásáról tájékoztató MNIT-közlemény szerint a pályázat összértéke közel 146 millió lej, és 2026. június 30-ig kell befejezni.

Fotó: mnit.ro

A korábbi sajtóhírek szerint az építési költségek 15 millió eurót tesznek ki – 12 milliót a tervezésre és kivitelezésre, 3 milliót a felszerelésre és áfa kifizetésére költenének. A múzeum közleményében olvasható leírás szerint, a projekt átfogó célja olyan korszerű múzeumi tér létrehozása, amely holisztikus szemlélettel közelíti meg a tárgyi és szellemi örökséget, és megfelelő történelmi környezetet kínál a látogatóknak.

Az épületegyüttesnek egyik meghatározó eleme a 21. századi, 1500-2000 négyzetméteres kiállítótér lesz, amely minden tekintetben megfelel a hatályos jogszabályi előírásoknak, mikroklíma-szabályozó rendszerekkel rendelkezik.

Kiemelt cél a hálózatépítés is – a tervek szerint az új múzeum kapcsolatot tartana fenn mindazokkal a szervezetekkel, amelyek a történeti örökség kutatására, megőrzésére, helyreállítására és hasznosítására, valamint az erdélyi történelmi térség értékeinek tudatosítására összpontosítanak.

„2026-tól a közönség újgenerációs, korszerű építészeti koncepciók szerint kialakított történeti múzeumot látogathat majd Szászfenesen, amely a 21. századi kritériumoknak megfelelő terekkel, raktárhelyiségekkel, konzerváló és restauráló műhelyekkel rendelkezik” – összegzi közleményében a MNIT. Az új épületben múzeumpedagógiai foglalkozásokra alkalmas termek, többfunkciós rendezvénytér, multimédiás terem, kávézó, játszóház és bolt is lesz, hogy a múzeum a családok kisebb-nagyobb tagjai számára egyaránt szabadidős térré válhasson.

A történeti múzeum vezetősége bízik abban, hogy a közeljövőben közvetlen partnerségeket építhetnek ki olyan cégekkel, amelyek az örökség bemutatását, kutatását segítő digitális technológiák fejlesztésével foglalkoznak, legyen szó virtuális valóságról, mesterséges intelligenciáról vagy robotikáról.

(Borítókép: mnit.ro)